Közélet

Az amerikaiak figyelmeztették Putyint a moszkvai terrortámadásra

Az orosz elnök azonban provokációnak, destabilizációs törekvésnek minősítette Washington figyelmeztetését.

Kedden a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezető tisztjeivel tartott találkozóján Putyin provokatív kijelentéseknek minősítette, hogy a hónap elején nyugati tisztviselők egy lehetséges moszkvai terrortámadásra figyelmeztettek. 

Romokban a moszkvai merénylet színhelye / Fotó: AFP

Mindez nyílt zsarolásra hasonlít, valamint a megfélemlítés és a társadalmunk destabilizálásának szándékára

– mondta a Bloomberg értesülése szerint az orosz elnök az FSZB tanácskozásán. 

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége március 7-én nyilvános figyelmeztetést adott ki, miszerint 

a szélsőségeseknek küszöbönálló tervei vannak arra, hogy nagy moszkvai gyűléseket, köztük koncerteket célozzanak meg.

Bár az Egyesült Államok nem közölt konkrétumokat, Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteken késő este közleményben közölte, hogy „az amerikai kormánynak információi vannak egy tervezett moszkvai terrortámadásról”. 

Az amerikai kormány ezt az információt az orosz hatóságokkal is megosztotta a régóta fennálló figyelmeztetési kötelezettség politikájának megfelelően

– tette hozzá.

A Kreml pénteken közölte, hogy „szorosan figyelemmel kíséri a terrortámadás fejleményeit”. A hatóságok lemondták a nyilvános rendezvényeket, és országszerte szigorították a biztonsági intézkedéseket.

Az FSZB a hónap elején közölte, hogy megakadályoztak egy moszkvai zsinagóga elleni támadást, amelyet az Iszlám Állam afganisztáni ága szervezett – jelentette az Interfax. Iszlamista csoportok a múltban is célba vették Oroszországot, arra hivatkozva, amit a Kreml muszlimellenes politikájának neveznek. Az ország déli részén található beszlani iskola elfoglalása 2004-ben több mint 380 halálos áldozatot követelt. 2010-ben a moszkvai metróállomásokon elkövetett két öngyilkos merényletnek legalább 40 halálos áldozata volt, míg 2017-ben a szentpétervári metróban egy öngyilkos merényletben 16-an haltak meg, köztük a támadó.

 

 

fszb terrortámadás Putyin
Kapcsolódó cikkek