Közélet

Nincs magyar sérült a szentpétervári robbantásban

A legfrissebb adatok szerint kilencen meghaltak, sokan megsérültek, amikor robbanás történt a szentpétervári metró egyik szerelvényén hétfőn - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A metróvonalak átvizsgálásakor a hatóságok találtak egy másik bombát is. A Külügyminisztérium nem tud magyar sérültről.

A TASZSZ hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, a délutáni detonáció a Szennaja tér metróállomáson történt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szerelvény harmadik kocsijában következett be a robbanás, amikor az állomásról a műszaki egyetem felé éppen elinduló metró eleje már beért az alagútba. A Szennaja állomást elöntötte a füst, szemtanúk földön fekvő, sebesült emberekről számoltak be.

A hatóságok előbb hét, majd a város összes metróállomását lezárták, és evakuálták az utasokat. A kutatás során találtak egy második, fel nem robbant bombát is az egyik metróállomáson - tudatta az Interfax hírügynökség.

A Facebook bekapcsolta a terrortámadások és természeti katasztrófák esetére fenntartott vészfunkcióját, amelyen a felhasználók jelezhetik ismerőseiknek, hogy nem esett bántódásuk.

Az RT televízió hírportáljával a közlekedési vállalat azt közölte, hogy az egyik metrókocsiban történt robbanásról kaptak jelentést, amelyet feltehetően egy házilag készített pokolgép okozott. Az Interfax úgy tudja, legalább egy repeszbomba robbant fel az utastérben.

A szentpétervári kormányzó hivatala ötven áldozatról számolt be, beleértve a halottakat is. A város egészségügyi bizottsága azt közölte az újságírókkal, hogy 25 embert szállítottak kórházba, köztük egy gyereket is. Két sérültet azonnal műtőbe vittek, kettőt pedig előkészítenek a műtétre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közleményben erősítette meg, hogy vannak halálos áldozatok és sérültek is. Az elnök egyeztetett a biztonsági szolgálatok vezetőivel. Az okokat illetően korainak tartotta nyilatkozni, mint írta: minden eshetőséget megvizsgálnak, beleértve a terrorcselekményt is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a robbanásnak. Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke az M1 televízióban hétfő délután elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy "érthető módon óriási a káosz", de folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Tűzoltók és mentőhelikopter a robbanás helyszínén. Fotó: AFP Tűzoltók és mentőhelikopter a robbanás helyszínén. Fotó: AFP[/caption]A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették. A fokozott biztonsági intézkedések oka az volt, hogy Putyin a nap folyamán Szentpéterváron találkozott Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel. Az orosz államfő a Kreml szóvivője szerint a detonáció idejére már elhagyta a várost.

A fővárosban és több nagyvárosban szigorították a biztonsági intézkedéseket, és fokozták az ellenőrzést több orosz repülőtéren is.

Bár hivatalosan nem adtak tájékoztatást a robbanás okáról, az eset hasonlít az öngyilkos csecsen merénylők által 2010-ben elkövetett moszkvai támadásokra. A hét évvel ezelőtti terrorcselekményeknek negyven halálos áldozat és száznál is több sebesültje volt.

metró Oroszország terrorcselekmény
Kapcsolódó cikkek