Közélet

Az izraeli háború 153. napja – Az USA megelőző csapást hajtott végre húszi drónok ellen

Az Egyesült Államok haditengerészete lelőtt két drónt, amelyek a jemeni húszik területén voltak. A közleményük szerint a drónok közvetlen fenyegetést jelentettek a Vörös-tengeren lévő kereskedelmi és katonai hajókra egyaránt.

Az amerikai hadsereg a jemeni húszik területén mért csapásokat drónokra, amelyek a jelentésük szerint veszélyt jelentettek az Egyesült Államok hadihajóira és a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókra.

Attacks on shipping by Yemen's Huthi rebels in the Red Sea
Az USA megelőző csapást hajtott végre húszi drónok ellen.
Fotó: AFP

A Pentagon által kiadott közlemény szerint az „önvédelmi támadás” szanaai idő szerint 19 óra 14 perckor történt – olvasható az Anadolu Agency oldalán.

Ezeket az akciókat a hajózás szabadságának a védelme, valamint a nemzetközi vizek biztonságosabbá tétele érdekében hajtotta végre az amerikai haditengerészet

– olvasható az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának X posztjában.

Érdekesség, hogy a jelentés arról nem szól, hogy a megelőző csapások sikeresek voltak-e 

írta meg az Alarabiya News.

Az USA és az Egyesült Királyság január 12. óta hajt végre légicsapásokat a jemeni húszik területein, válaszul a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadásokra. A húszik közölték, hogy minden amerikai és brit hajót célpontnak tekintenek.

Halálos áldozatai is vannak a legutóbbi húszi támadásnak a Vörös-tengeren

Újabb támadás történt a Vörös-tengeren. A jemeni lázadók egy teherhajót támadtak, halálos áldozatok is vannak.

A húszik tavaly október 7-e óta támadják a Vörös-tengeren elhaladó kereskedelmi hajókat, ezzel megakasztják a nemzetközi kereskedelmet. A Vörös-tenger a globális egyik legfontosabb útvonala, ahol többek között rengeteg olajszállítmány is áthalad.

 

21:43

Gázai kikötő építését jelentheti be Biden

A tervek szerint a magyar idő szerint péntek hajnali évértékelő beszédében Joe Biden egy kikötő építését fogja bejelenteni Gázában, hogy ezzel is megkönnyítsék a segélyszállítmányok eljutását az övezetbe.

20:39

A spanyolok még mindig adnak pénzt az UNRWA-nak

A palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség több tagja részt vett a Hamász október 7-i támadásában az izraeliek szerint. Spanyolország szerint azonban az ügynökség munkája milliók számára létkérdés.

17:50

Folytatja a légi segélyosztást Gázában az amerikai hadsereg

Az amerikai segélyszállításokat a jordán légierő is segíti és azok a tervek szerint a jövőben is folytatódnak majd. Mindez feltehetően Izrael felé is üzenet.

16:46

Nagyon kicsi az esélye, hogy összejön a tűzszünet ramadánkor

Hetek óta próbálják összehozni a tűzszüneti megállapodást Kairóban, de egyelőre nincs előrelépés Izrael és a Hamász között. A terrorszervezet szerint Tal-Aviv minden javaslatot lesöpör az asztalról. A Hamász azt követlei, hogy Izrael hagyjon fel az övezetben folytatott támadásokkal, vonja vissza erőit, biztosítsa a segélyek akadálymentes bejutását és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek visszatérését.

11:43

Halálos áldozatai is vannak a legutóbbi húszi támadásnak a Vörös-tengeren

Hárman meghaltak és legkevesebb négyen megsebesültek, amikor a jemeni húszik rakétatával eltaláltak egy libériai teherhajót az Ádeni-öbölben – jelentette be az amerikai hadsereg e térségért is felelős parancsnoksága (Centcom) szerdán.

Vörös-tenger Egyesült Államok húszik
Kapcsolódó cikkek