Közélet

Egy jelentés szerint Oroszország 2026-ban támadhat NATO-országokra

A német titkosszolgálat elemzést készített a kormánynak az oroszországi katonai fenyegetésről. Az előrejelzés szerint az oroszok 2026-ban megtámadhatják valamelyik NATO-tagországot. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete hivatalosan nem osztja ezt az álláspontot, sőt úgy látja, Oroszország legyengült az ukránok elleni háborúban.

A német kormány számára készült hírszerző szolgálati elemzés azt jelezte, hogy Oroszország komoly konfliktusra készül a Nyugattal. Meglátásuk szerint erre utal 

  • az orosz hadsereg átszervezése, 
  • a csapatmozgások, 
  • a rakétatelepítések az ország nyugati felén, valamint 
  • a terjeszkedés és 
  • a fegyvergyártás felgyorsítása 

– számolt be a Business Insider.

25th Anniversary Of Joining Poland To NATO
Egy jelentés szerint az oroszok 2026-ban megtámadják a területének legalább egy részét, például a balti államokat vagy Finnországot.
Fotó: NurPhoto via AFP

A hadigazdaságra való átállás a titkos jelentés szerint ahhoz vezethet, hogy a maihoz képest Oroszország a következő öt évben megduplázza katonai erejét, különösen a hagyományos fegyverek terén.

A Business Insider által idézett jelentés megjegyzi, „már nem zárható ki” az a forgatókönyv sem, hogy 

az oroszok 2026-ban megtámadják a NATO területének legalább egy részét, például a balti államokat vagy Finnországot.

A jelentést írók hangsúlyozták, a német ügynökségek hivatalosan még nem nyilatkoztak a jelentésről.

A lap szerint a NATO-központ is azonos állásponton van Oroszország növekvő katonai képességeivel és a további konfrontációval kapcsolatban, de nem látja úgy, hogy ez szükségszerűen háborúhoz vezetne.

A Business Insider különösen az amerikai hírszerző szolgálatok értékeléseit idézi, amelyek „középtávon” nem látják a NATO elleni orosz támadás veszélyét, és úgy vélik, Oroszországnak további öt-nyolc évre lesz szüksége ahhoz, hogy visszaállítsa az ukrajnai háború előtti katonai erejét.

 

orosz ukrán háború oroszország 2026 támadás NATO titkosszolgálat
Kapcsolódó cikkek