Közélet

Görögország lenne az Európai Unió biztonsági pajzsa

A védelmi és biztonságpolitika területén törne vezető szerepre Görögország. Athén a következő években erősen felfuttatná a hadiiparát, és rengeteg fejlett fegyvert szerezne be az USA-tól és Franciaországtól.

Görögország adja az vörös-tengeri hadműveleteinek központját, illetve az ország már a Hydra nevű fregattot is a konfliktuszónába vezényelte. Jelenlegi helyzetét Athén arra használná fel, hogy vezető szerepre törjön az uniós biztonságpolitikában.

A görög Hydra fregatt a vörös-tengeri misszión. Fotó: AFP

Képesnek kell lennünk megvédeni magunkat. Az Európai Uniónak és Görögországnak is egy saját forrásokon nyugvó védelmi iparra van szüksége, hogy ki tudja szolgálni a jelenlegi igényeket

– mondta a görög védelmi miniszter, Nikosz Dendiasz.

Az EU vörös-tengeri missziója, az Aspides (ez görögül pajzsokat jelent) a múlt hónapban indult, hogy védelmet nyújtson a tengeren áthaladó kereskedelmi hajóknak a jemeni húszik támadásaitól. A húszi felkelők a gázai konfliktus kirobbanása óta támadják drónokkal és rakétákkal a Vörös-tengeren közlekedő hajókat. Ezek a támadások sok kereskedelmi hajót elriasztottak a térségtől, amelyek így hosszabb útvonalakat választanak, ezzel pedig megakad a globális ellátási lánc – írta meg a Reuters.

Környezeti katasztrófa fenyeget a Vörös-tengeren

Elsüllyedt egy a húszik által megtámadott, 41 ezer tonna műtrágyát szállító brit hajó.

A vörös-tengeri helyzet különösen problémás Görögország számára, hiszen Ázsia, Afrika és Európa kereszteződéseként a világ egyik legnagyobb kereskedelmi flottáját tartja az ellenőrzése alatt. 

A húszi támadások indulása óta a legnagyobb görög kikötőben, Pireuszban a forgalom 40 százalékkal esett vissza.

Görögország a finn példa alapján akarja megreformálni a hadseregét. A védelmi iparát megújítaná, és még több hajót akar gyártani. A görög hadiipar az elmúlt évtizedekben nem kapott elég forrást, mivel az ország az adósságai törlesztésére fordította a pénzt.

A görög hadseregfejlesztésről egy tízéves terv is készült, ez idő alatt több milliárd dollárt fordítanának védelmi kiadásokra. A terv részét képezi akár 40 darab F-35-ös vadászgép beszerzése is az Egyesült Államoktól. Emellett a franciáktól három fregattot, és szintén az USA-tól Black Hawk helikoptereket vennének.

 

Görögország Vörös-tenger húszik Európai Unió
Kapcsolódó cikkek