Nemzetközi gazdaság

Az új NATO-tag Finnország szépen rápörgetett a védelmi kiadásokra

Finnország védelmi kiadásai még a NATO-tagságot megelőző években jelentősen megnövekedtek.

A legújabb tagja, Finnország 2024-ben bruttó hazai termékének (GDP) 2,3 százalékát tervezi védelmi kiadásokra fordítani – közölte hétfőn a finn védelmi minisztérium.

Fotó: Heikki Saukkomaa

Jövőre 6 milliárd eurót, azaz a finn 2,3 százalékát tervezik a védelmi kiadásokra fordítani, ami 116 millió euróval kevesebb, mint a 2023-ra becsült összeg 

– közölték. 

Finnország védelmi kiadásai még a NATO-tagságot megelőző években jelentősen megnövekedtek, mivel az elöregedő F/A–18-as harci repülőgépekből álló flottáját F–35-ös vadászgépekre cseréli – írja a Reuters. Finnország az Ukrajnának biztosított katonai segélyekre is költ, a múlt héten a haditechnikai adományok összértéke elérte az 1,3 milliárd eurót.

Júliusban a NATO mind a 31 tagállama megállapodott arról, hogy GDP-jük legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítják. Finnország áprilisban csatlakozott a szövetséghez, válaszul a szomszédos Oroszország 2022-es ukrajnai háborújára.

A finn hatóságok a napokban letartóztatták a Wagner csoporthoz köthető orosz félkatonai szervezet, a neonáci Ruszics-csoport parancsnokát, Jan Petrovszkijt. Az ukrán kormány adatbázisa szerint a Ruszics feltehetően a Wagner csoport alegységeként működik, és régóta harcol a Wagner csoport oldalán Donbaszban. 

Űzzétek ki a Wagnert – követelik Lukasenkától a lengyelek és a baltiak

Az országok le fogják zárni a fehérorosz határt, ha kritikus incidens következik be a szomszédban a Wagner zsoldoshadsereg részvételével. Kaminski felszólította Minszket, hogy távolítsák el az országból a Wagner-katonákat, és az illegális migránsok toborzását is hagyják abba.

 

Finnország NATO védelmi kiadás
Kapcsolódó cikkek