Brit bűnbandák napi 1,6 millió fontot (mintegy 740 millió forint) keresnek a Nagy-Britanniába hajókon érkező illegális bevándorlókból. Március 4-én 401 embert csempésztek Nagy-Britanniába, összesen hét csónakon – ez eddig a napi rekord idén.

Spanish NGO Open Arms rescue 55 migrants in Mediterranean sea
A csempészek megkérik az árát a hajóutaknak.
Fotó: Anadolu/AFP

A francia rendőrség szerint az embercsempészektől a Csatornán való átkelés átlagos költsége 4000 font fejenként (1,8 millió forint), így a körülbelül 1,6 millió font, melyet fizettek az illegális migránsok a bandáknak – derült ki a Daily Mail cikkéből

Rishi Sunak miniszterelnöksége óta több mint 40 000 migráns jött kisebb hajókon, csónakokon az Egyesült Királyságba, annak ellenére, hogy megállításuk egyike volt annak az öt kulcsfontosságú ígéretnek, melyet a kormányfő korábban tett.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta:

A kormány elkötelezett a bandák üzleti modelljének megtörése, a határok biztosítása és a hajón érkező illegális migránsok megállítása mellett.

Hozzátette, határozott lépéseket tettek a bűnözők leküzdésére, valamint a migránsok elrettentésére a veszélyes átkelésektől. Ez a fellépés tavaly 36 százalékkal csökkentette az átkelők számát – emelte ki.

Az embercsempészet a leggyorsabban növekvő illegális vállalkozássá válik a világon

A csempészek kulcsfontosságú szereplők az illegális migráció működésében, és a bevándorlók vagyonokat hajlandóak fizetni nekik azért, hogy a hivatalos útvonalakat megkerülve juthassanak be Európába. Az embertömegek növekedésével pedig ezek a bűnözők egyre gazdagabbá és veszélyesebbé válnak.