A lengyel hatóságok várakozásai szerint április 1-jétől az ukrán agrártermékek tranzitforgalma is megszűnik az országon keresztül, miközben az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló tárgyalások véglegesítése is folyik, ami további korlátozásokat jelent majd az ukrán termékek lengyel importja kapcsán.

KRAKOW, POLAND - MARCH 20: A Polish farmer sits inside his tractor as he and others block the main roundabout of Krakow's ring road during a national farmers protest on March 20, 2024 in Krakow, Poland. For the last two months, Polish farmers have been protesting, notably with a blockade at the Polish-Ukrainian border and most recently at the Polish-German border, as they demand reform of the EU Green Deal and a halt to imports from the war-torn country of Ukraine. Today, more than 500 blockades are taking place around Poland, as farmers claim that the recent EU reforms on the Green Deal do not meet their demands. (Photo by Omar Marques/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Minderről a tiltakozó lengyel gazdákat nyíltan támogató fejlesztési és technológiai miniszter, Krzysztof Hetman beszélt egy rádióadásban. Hetman szerint erről az ukránokkal is tárgyaltak már – írja az Oboz című ukrán lap.

A tárcavezető szerint a már importtilalom alá tartozó ukrán repce, kukorica, búza és napraforgó mellett 

a korlátozások egy sor más termékre is vonatkoznak majd, közéjük tartozik például a cukor, a tojás, a baromfihús vagy különböző gyümölcsök, különösen az alma.

Hetman szerint a tárgyalások reményei szerint március 31-re lezárulnak, hiszen jól haladnak, valamint hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban a kormány számos más területen is teljesítette a tiltakozó gazdák követeléseit, különös tekintettel az agrártámogatásokra és az EU Green Deal nevű szabályozására. Vagyis az új korlátozásokat a várakozásai szerint már április elsejétől bevezethetik.