Több száz tüntetésre készülnek szerdán a lengyel gazdák, akik azt ígérik, hogy több mint 500 településen zárják le az utakat mezőgazdasági gépeik segítségével. Mindenkit, aki Lengyelországban tartózkodik, arra kérnek, hogy kerülje a személyautók használatát, és válassza helyette a tömegközlekedést.

A gazdák a tervek szerint mintegy tíz fontos, Varsóba vezető autópályát lezárnak, a lengyel sajtó pedig közlekedési armageddonról ír a közelgő tüntetések kapcsán. A tiltakozások helyszíneit közlő térképen több mint 580 helyszín szerepel, köztük autópályák és városközpontok is. A tüntetéseken akár 70 ezer gazda is részt vehet.

Farmers from Poland block German-Polish border
Fotó: AFP

Az útlezárások már reggel a kezdetüket vehetik, Varsó környékén már reggel 6-kor elkezdődhetnek az akciók, míg más területeken még ennél is hamarabb, hajnali 5-kor kezdődnek a demonstrációk – írja az Oboz című ukrán lap.

Nem mindenhol kezdődnek azonban ilyen korán a tüntetések, így Gdansk városát például csak reggel 10-től délután 4-ig tartják majd megszállva. A lengyel gazdák továbbra is blokkolják a kamionforgalmat az ukrán határon, és a német határt is lezárják.

A gazdák követelései változatlanok, fel akarják hígítani az környezetvédelmi szabályait, hasonlóan több más uniós ország gazdáihoz. A lengyel tüntetők azonban mindemellett még pénzügyi segítséget is várnak Brüsszeltől. Harmadik követelésük pedig azt akarja elérni, hogy tiltsák be a nem uniós országokból származó agrártermékek importját. A lengyel gazdáknak különösen az ukrán importtal van problémájuk.

Lengyel gazdálkodók már hétfőn blokkoltak két határátkelőt Németországgal, miközben az Európai Unió környezetvédelmi szabályozása és az olcsó elleni tiltakozások végigsöpörnek az egész közösségen.

Az ukrán agrárkamara elnökhelyettese, Denisz Marcsuk szerint a gazdák akciói megjósolhatatlanok, mivel szerinte a tüntetések politikai okokból annak ellenére folytatódnak, hogy a lengyel kormány és az EU egyaránt aktívan dolgozik a gazdák követelésein.

A tiltakozásokat sokszor ellenzéki politikusok vezetik, hiszen számukra ezek jól jönnek a közelgő európai parlamenti választások előtt, ugyanakkor a voksolás közelsége miatt nem lépnek a hatóságok sem, a kormány ugyanis nem szeretné elveszteni azokat a szavazókat, akik szimpatizálnak a gazdákkal.

Noha az EP többsége támogatja az orosz agrárimport teljes tilalmát, az Európai Bizottság erre nem áll készen, és inkább magasabb vámokat javasol. Ráadásul a gazdák év eleje tartó tiltakozássorozata ellenére a múlt héten az Európai Parlament jóváhagyta azt a javaslatot, amely további egy évvel meghosszabbítja az unióba irányuló ukrán és moldáv mezőgazdasági importra vonatkozó behozatali vámok és kvóták ideiglenes felfüggesztését. Az intézkedés következtében 2025. június 5-ig meghosszabbították Ukrajna és Moldova esetében a vámmentes behozatalt. Az eredetileg 2022 májusában elfogadott és 2023 májusában meghosszabbított uniós kereskedelemliberalizációs intézkedések 2024. júniusában jártak volna le.