A német gazdaság 2028-ig 1,2 százalékkal csökkenhet, ha Donald Trump korábbi amerikai elnököt idén újraválasztják, és az ígéretének megfelelően megemeli az importvámokat – derül ki a Német Gazdasági Intézet (IW) tanulmányából. Az IW szerint ha Kína válaszul hasonló lépésre szánja el magát, akkor Európa legnagyobb gazdasága 1,4 százalékkal zsugorodhat.

Germany,Downtrend,Of,The,Economy,In,A,World,Crisis.,Man
Fotó: Shutterstock

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy Trump intézkedése főleg az exportorientált országokra mérhet csapást, például Németországra, miközben Berlinnek már most is problémát okoznak a magas energiaárak és a szakképzett munkaerő hiánya. A kivitel 3,7 százalékkal eshet vissza, ha pedig eszkalálódik az amerikai–kínai vámháború, akkor már 4,5 százalékos csökkenéssel számolhat a német kormány.

Az utóbbi esetben 233 ezer ember veszítheti el a munkahelyét, az előbbinél 195 ezerrel nőhet a az ellátásuk pedig tovább rontaná a német költségvetés helyzetét. Az visszaesése miatt a magánberuházások is zsugorodnának. Mivel Németország a legfőbb külkereskedelmi partnerünk, ezért a magyar gazdaságra is negatív hatással lehet a vámháború.

Jöhet az alapvám?

A kereskedelmi programját ismertető kampányvideóban az üzletember-politikus úgy fogalmazott, hogy merész reformokat fog végrehajtani, és a kritikus területeken teljesen megszünteti a Kínától való függést. A korábbi elnök más országokra is nyomást fog gyakorolni, hogy csökkentsék saját vámtarifáikat, és nyissák meg piacaikat az amerikai export előtt.

Kínán túl Trump általános alapvámokat javasolt a legtöbb külföldi termékre: tavaly nyáron 10 százalékot említett lehetséges mértékként. Továbbá fenyegetőzhet a hatáskörébe tartozó vámemelésekkel, amíg nem fogadnak el törvényt: elnökként az autóimportra kivetett, akár 25 százalékos kiegészítő vámok tervét használta fel arra, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse Japánt és az európai országokat. 

Megválasztása esetén ismét hasonló taktikát alkalmazhatna, mivel programjában az amerikai autóipar védelmét hangsúlyozza. Tokió különösen aggódhat, mivel Washingtonnak jelentős kereskedelmi deficitje van a szigetországgal szemben, de az sincs biztonságban:

Trump számos kereskedelmi büntetőintézkedéssel célozhatja meg az uniót.

A korábbi elnök egyik célja ugyanis a kereskedelmi hiány közel nullára csökkentése. Robert Lighthizer, az Egyesült Államok korábbi kereskedelmi képviselője, aki részt vett az üzletember-politikus kampányígéreteinek kidolgozásában, a nyáron arról beszélt, hogy olyan szintre kell emelni a vámokat, amivel elérhető a kereskedelmi egyensúly.

A transzatlanti kapcsolatok ugyan javultak Joe Biden hivatalba lépése óta, azonban kormánya nem tudta visszafordítani az elődje által hozott összes kereskedelmi intézkedést. Például két éven át nem sikerült megoldást találni az acél- és alumíniumtermékekről szóló vitában, ezért Brüsszel és Washington tavaly úgy döntött, hogy az elnökválasztás utánra halasztja a tárgyalásokat.

Orosz–ukrán háború: magyarázkodni kényszerül Olaf Scholz a főtisztjei miatt

A német kancellár gyors tisztázást ígért német főtisztek bizalmas tanácskozásának nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban. A német légierő magas rangú katonái egy hangfelvételen arról beszélgetnek, hogy Ukrajnának segítenének katonai támogatással. A német védelmi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy valóban lehallgattak-e bizalmas beszélgetéseket.