A Tewgera Ciwanen Soresger (TCS) és a Jinen Ciwanen Tekoser (TekoJIN) tiltakozó felhívását követően vasárnap este kurdok több csoportja összegyűlt a genfi központi pályaudvaron, és nyilatkozatot tett a belga Leuven városában történt rasszista támadásról. A TCS egyik tagja a következő nyilatkozatot tette: „Mint tudott, támadás ért egy kurd családot, akik visszatérőben voltak a newroz (a kurd újév) ünnepségről. Ahogy felégették a népünket és családjainkat Cizre pincéiben, ugyanezt próbálták a belgiumi támadás során is.”

Fotó: Eric Lalmand / Belga / AFP

Miután több kurd csoport is összegyűlt Genfben, hivatalos nyilatkozatot tettek közzé, melyben elítélték a Leuvenben történt támadást – írja az ANF News.

A nyilatkozattétel után az összegyűlt kurdok felvonultak Genf utcáin.

Bernben is hasonlóan tiltakoztak a helyi kurd közösségek: szintén utcára vonultak, tiltakoztak a rasszista támadás ellen, és további intézkedésre szólították fel az illetékeseket. A Bahnhofplatzon felolvasott közlemény szerint „több száz fasiszta török támadta meg a newroz ünnepéről hazatérő kurdokat. Kurd fiatalokként nem hallgathatunk erről a támadásról. Felszólítunk minden fiatalt, hogy menjen az utcára.” A kurd közösségek hétfőre is terveztek újabb tüntetéseket a rasszista támadások ellen.

Az interneten keringő felvételek alapján több összetűzés is volt a helyi török és kurd közösségek között.

Nem csak a kurdokat támadják Európában, a Hamász október 7-i támadása óta megnövekedtek a palesztin- és zsidóellenes megmozdulások. Legutóbb egy zürichi fiatal késsel támadott egy zsidó honfitársára. A hatóságok szerint a tinédzser fiú csakis zsidó származása miatt támadhatott az áldozatára.