Szlovákiában az eddigi kétezerről tízezerre nő az úgynevezett nemzeti vízumok felső határa azzal a céllal, hogy racionalizálják a kiválasztott harmadik országok állampolgárainak befogadását.

Automobile Production at Kia Slovakia sro Zilina PlantWorkers install chassis components onto a Kia Ceed automobile on the assembly line at the Kia Slovakia sro plant in Zilina, Slovakia, on Friday, Oct. 27, 2023. European auto sales maintained double-digit growth in September despite higher interest rates raising the cost of acquiring a car. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg
Nagy szükség van a szlovák autóiparban a dolgos külföldi kezekre.
Fotó: Getty Images

Különösen az ipar egyes ágazataiban van szükség a külföldiekre, mindenekelőtt az autóipar helyzete kritikus a Slovak Spectator cikke szerint. A kormány által elfogadott rendeletet Erik Tomás (Hlas) munkaügyi miniszter terjesztette elő csütörtökön. A rendelet kibővítette Indiával a küldő országok listáját, amelyen eddig Indonézia, Nepál és a Fülöp-szigetek szerepelt. A munkáltatók minimális elszámolási időszaka négy évről három évre módosul. „A rendeletjavaslat szerint munkáltatóként célszerű figyelembe venni a munkaerő-kölcsönzőt, azzal a feltétellel, hogy a végső foglalkoztató munkáltató ellenőrzi a harmadik országbeli állampolgárok listáját” – áll a rendeletben.

Vízumreformok és egyszerűsített eljárások

A Központi Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal számára ötről tíz napra nő az az időszak, amely el kell bírálni a harmadik országbeli állampolgárok nemzeti vízum kiadására vonatkozó kérelmét. Az indoklás szerint a szabályozási javaslat célja az, hogy a következő hónapokban egyszerűbbé váljon a befogadási folyamat, egészen a külföldi tartózkodási törvény módosításának hatályba lépéséig.

Nemzeti vízumok sofőrök számára

A vízumszám a közlekedési szakmákban is növekedni fog. A rendelet konkrétan az autóbusz-vezetők nemzeti vízumainak számát évi 200-ról maximum 2000-re emeli. Hasonlóan a nehézgépjármű-vezetői szakmában is évi 2000-ről maximum 5000-re emelkedik a limit. A Világgazdaság néhány napja adott magyarországi vendégmunkás-helyzetképet.