Korábban a Világgazdaság megírta, hogy kedden lépett hivatalba Magyarország hetedik köztársasági elnöke, Sulyok Tamás. A 67 éves jogprofesszor egészen hétfőig az Alkotmánybíróság elnöki posztját töltötte be – amikor erről a pozíciójáról lemondott – keddtől pedig teljes értékű államfőnek mondhatja magát.

Sulyok Tamás
Fotó: Sándor-palota

A Sándor-palota közlése szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden aláírta az Országgyűlésnek 2024. február 26-án Svédország NATO-csatlakozásáról hozott döntését. Kocsis Máté frakcióvezető február 20-án osztotta meg a közösségi oldalán azt a levelet, amelyben arra kérte Kövér László házelnököt, hogy tűzze napirendjére a tavaszi ülésszak első napján a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról szóló törvényjavaslatot. Ezzel Magyarország az utolsóként döntött Svédország csatlakozásáról, miután a török parlament plenáris ülésén január végén jóváhagyta a ratifikációt. 

Finnország és Svédország 2022 májusában hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A két ország azután döntött a csatlakozás mellett, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Finnország csatlakozási kérelmét a magyar parlament tavaly márciusban hagyta jóvá, így az ország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.