Kocsis Máté frakcióvezető megosztotta közösségi oldalán azt a levelet, amelyen arra kéri Kövér László házelnököt, hogy tűzze napirendjére a tavaszi ülésszak első napján a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról szóló törvényjavaslatot.

Kocsis Máté
Fotó: Kocsis Máté / Facebook

Ezúton kérem elnök urat, hogy az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszakának első ülésén, a 2024. február 26-i ülésnap napirendjén szerepeljen a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló T/638 számú törvényjavaslat zárószavazása, melyet a frakciónk támogatni kíván

olvasható a levélben, amelyet egy nappal azt követően fogalmazott meg, hogy Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson közölte, hogy Budapestre látogat, hogy tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kormánypárti frakció előzőleg a találkozótól tette függővé a skandináv ország NATO-hoz való csatlakozásának támogatását.

Ezzel Magyarország az utolsóként dönthet Svédország csatlakozásáról, miután a török parlament plenáris ülésén január végén jóváhagyta a ratifikációt. Bár a magyar kormány támogatta a folyamatot, a kormánypártok fenntartásaikat hangoztatták.