Közélet

Menekültek ezrei indulhatnak Európa felé a tragikus szíriai helyzet miatt

Évek óta nem látott öldöklés zajlik Szíriában az ENSZ illetékesei szerint. Egy jelentésben azt írják, hogy kazettás lőszerrel támadja a lakosságot a hadsereg, miközben több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A menekültek száma egyre nő Európa felé.

Szíriát 2020 óta nem látott erőszakhullám sújtja az ENSZ Szíria ügyeiben illetékes vizsgálóbizottságának hétfőn Genfben közzétett jelentése szerint, amelynek összeállítói egyúttal a harcok azonnali leállítását és tűzszünetet sürgettek.

Civilians living in camps in Idlib welcome RamadanIDLIB, SYRIA - MARCH 07: Syrian civilians are seen around their tents in a cold day ahead of Ramadan in Andalusian Camp of the Zerdene village in Syria's northwestern Idlib province on March 07, 2024. Syrian civilians displaced by the attacks of the Assad regime are struggling with harsh cold weather conditions and poverty in the 14th year of the civil war. (Photo by Izettin Kasim/Anadolu via Getty Images)
Menekültek ezrei indulhatnak Európa felé a tragikus szíriai helyzet miatt.
Fotó: Getty Images

Tekintettel a térségben dúló feszültségre, nagy szükség van a szíriai területen zajló harcok leállítását célzó nemzetközi erőfeszítésekre

– szögezte le a bizottság vezetője, Paulo Pinheiro.

Hanny Megally, a bizottság egyik tagja rámutatott arra, hogy október óta a szíriai hadsereg több alkalommal használt kazettás lőszert emberek által sűrűn lakott területeken, hozzátéve, hogy erre már korábban is találtak bizonyítékokat. Az októberi hadműveletek nyomán mintegy 120 ezren menekültek el otthonaikból, köztük sok, korábban már belső menekültté vált ember – emelte ki.

Nem meglepő tehát az sem, hogy az Európában menedéket kereső szíriaiak száma hét év óta októberben tetőzött ismét. Szíriában továbbra is a világ legnagyobb menekültválsága dúl, és 13 millió szíriai még mindig nem tud hazatérni

– húzta alá.

Itt az „kőkemény” válasza az USA iraki és szíriai bombázására

Az Európai Unió a Közel-Keleten az Egyesült Államok szíriai és iraki csapásai miatti deeszkalációra szólít fel – közölte február 3-án az EU külpolitikai szolgálatának vezetője, Josep Borrell.

A jelentés összeállítói szerint a harcok azt követően éleződtek ki, hogy október elején dróntámadás ért egy Homszban lévő katonai akadémiát. Az intézményben éppen tisztavatást tartottak, a támadásban pedig legkevesebb 63-an meghaltak, köztük sok civil. Ennek nyomán a szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok légitámadásokat intéztek a Damaszkusszal szemben álló milíciák ellenőrizte területek ellen. A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy ezekben „az akár háborús bűncselekményekkel is felérő” csapásokban – amelyek kórházakat, iskolákat és piacokat is céloztak – több száz civil vesztette életét és sokan megsebesültek.

Szíriában 2011-ben tört ki felkelés a Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi rezsim ellen, az azóta polgárháborúvá szélesedő konfliktus során pedig az ország gyakorlatilag több részre szakadt. Tavaly október óta pedig, miután Izrael fegyveres hadműveletet indított a Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen a Gázai övezetben, a Szíriában szemben álló felek között is nőtt a feszültség.

 

Szíria menekültek válság
Kapcsolódó cikkek