A Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa, a Székesfehérvár–Szombathely, a Székesfehérvár–Tapolca és a Budapest–Pusztaszabolcs vonal elővárosi és távolsági forgalmát is érinti, hogy április 15-én hajnalig karbantartási munkálatokat végeznek Budapesten a Nagyszőlős utca feletti vasúti hídon, ezért korlátozzák a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között a vasúti forgalmat. Számos járat fővárosi végállomása módosul, Kelenföldre vagy a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarra kerül át – közölte a Mávinform.

Nagyüzem következik a vasúti pályák karbantartásában / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A munkálatok első ütemében, március 28-ig a Budapest–Hegyeshalom–Győr vonal egyes Bicskéről Kelenföldre induló korai járatai nem közlekednek, pótlásukra a Hegyeshalomból a Keleti pályaudvarra tartó hajnali személyvonat megáll Bicskén, Bicske alsón és Biatorbágyon. A munkanapokon a Déli pályaudvarról 7:25-kor Győrbe induló S10-es vonat (4922) Budapest-Kelenföldről indul, a Déli pályaudvarra tartó S10-es vonatok 6 órától éjfélig az eredeti menetrendjükhöz képest 3 perccel korábban indulnak Budapest-Kelenföldről, az S12-es vonatok fővárosi végállomása pedig néhány járat kivételével Budapest-Kelenföldre kerül át. Március 23-án és 24-én tovább változik az S12-es vonatok közlekedése, csak Tatabánya és Budapest-Kelenföld között járnak, Oroszlány és Tatabánya között a vonatokhoz csatlakozva pótlóbuszok közlekednek. 

Március 25-től 27-ig az utolsó Budapestre tartó Savaria InterCity (IC 921) csak Kelenföldig közlekedik, március 23-ig, valamint 26-tól 28-ig a reggeli első Szombathelyre tartó Savaria InterCity csak Kelenföldtől közlekedik.

További változások is lesznek a Budapestre tartó railjet és a Kálmán Imre EuroNight menetrendjében is.

Április 2-tól 14-ig újra borulnak a munkanapi menetrendek a 

  • Budapest–Győr—Hegyeshalom,
  • Székesfehérvár–Szombathely, 
  • Székesfehérvár–Tapolca,
  • Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa,
  • Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs 

vonalon.

Ugyancsak nagy változásokat hoz a menetrendben, hogy április első két hétvégéjén (6-án, 7-én, 13-án és 14-én) a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek. 

A Déli pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat ezeken a hétvégéken, ezért a Déli pályaudvar és Kelenföld (őrmezői oldal) között jellemzően félóránként pótlóbuszok közlekednek. 

A Budapest–Esztergom vonalon pályakarbantartási munkák miatt április 12-től 15-ig egy-egy esti S72-es vonat kivételével valamennyi S72-es és Z72-es vonat helyett Óbuda és Piliscsaba között pótlóbusz közlekedik.

A nemzetközi közlekedésben is lesznek fennakadások. A horvát vasút vonalán végzett pályafelújítási munkák miatt március 29-ig a Budapest–Zágráb közötti Agram InterCity mindkét járata módosított menetrend szerint közlekedik, Gyékényes és Kapronca (Koprivnica) között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

A szlovákiai szakaszon végzett pályakarbantartás miatt március 25-én és 26-án Kassára, illetve onnan vissza a Keletibe lesz nehezebb eljutni.

Ezeken felül további vonalakon lesznek fennakadások, amelyekről részletesen a Vágányzári hírek oldalon olvashatnak.