Közélet

Nagyon kicsi az esélye, hogy összejön a tűzszünet ramadánkor

Hetek óta próbálják összehozni a tűzszüneti megállapodást Kairóban, de egyelőre nincs előrelépés Izrael és a Hamász között. A terrorszervezet szerint Tal-Aviv minden javaslatot lesöpör az asztalról. A Hamász azt követlei, hogy Izrael hagyjon fel az övezetben folytatott támadásokkal, vonja vissza erőit, biztosítsa a segélyek akadálymentes bejutását és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek visszatérését.

Izrael meghiúsított minden közvetítői erőfeszítést a gázai tűzszüneti megállapodás elérése érdekében – közölte Számi Abu Zuhri a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magasrangú tisztségviselője csütörtökön.

Nagyon kicsi az esélye, hogy összejön a tűzszünet ramadánkor.
Fotó: AFP

A vezető a Reuters hírügynökségének elmondta, hogy Izrael elutasítja a Hamász azon követelését, hogy hagyjon fel az övezetben folytatott támadásokkal, vonja vissza erőit, biztosítsa a segélyek akadálymentes bejutását és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek visszatérését.

Egy hivatalos forrás az egyiptomi al-Káhira állami hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy valamennyi fél között tárgyalások folynak, amelyek célja, hogy még a március 10-én kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán előtt tűzszünetet kössenek a Gázai övezetben.

A Hamász küldöttsége egyelőre konzultációk céljából elhagyta Kairót, de a tárgyalások a jövő héten folytatódnak

– tette hozzá a neve elhallgatását kérő forrás.

David Cameron a gázai hadműveletek azonnali szüneteltetésére szólította fel Izraelt

A harcok azonnali humanitárius célú szüneteltetése mellett London szükségesnek tartja a segélyek elosztására szolgáló kapacitások bővítését a Gázai övezeten belül, a szárazföldi és a tengeri továbbítási útvonalak bővítését, valamint a Gázába beengedett humanitárius segítség formáinak kiterjesztését is.

A Hamász szóvivője, Dzsihád Taha szerint Izrael nem hajlandó kötelezettséget vállalni és garanciát adni a tűzszünetre, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek visszatelepítésére és a térségből való kivonulásra.

Izrael nem kommentálta az állításokat.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar hetek óta próbál megállapodni hathetes tűzszünetről és 40 Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátásáról Izraelben fogva tartott palesztinokért cserébe. Az egyiptomi tisztviselők elmondták, hogy a Hamász első körben elfogadta egy ilyen jellegű megállapodás főbb feltételeit, de kötelezettségvállalásokat akar arra vonatkozóan, hogy az végül tűzszünethez is vezet.

 

izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet Egyiptom
Kapcsolódó cikkek