Aleksandar Vucic szerb elnök közölte, hogy Ana Brnabic csaknem hét év kormányvezetés után lemond a miniszterelnöki posztról, és a parlament elnöke lesz. A vajma.info cikke szerint a kormányzó Haladó Párt (SNS) a jövő héten dönthet új miniszterelnökről. Vucic az „energiaváltás” szükségességére utalt, de nem részletezte a lépés okát. Még ebben a hónapban megalakulhat az új kabinet.

Stellantis NV CEO Carlos Tavares And Serbia's President Aleksandar Vucic Announce Electric Vehicle InvestmentAleksandar Vucic, Serbia's president, right, and Ana Brnabic, Serbia's prime minister, during a signing ceremony with Stellantis NV Chief Executive Officer Carlos Tavares, not pictured, at the Presidential Palace in Belgrade, Serbia on Thursday, April 28, 2022. Stellantis will invest EU 190 million ($200 million) to enable the production of a new electric vehicle in the country in the next two to three years, Vucic said. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty ImagesAleksandar Vucic, Serbia's president, right, and Ana Brnabic, Serbia's prime minister, during a signing ceremony with Stellantis NV Chief Executive Officer Carlos Tavares, not pictured, at the Presidential Palace in Belgrade, Serbia on Thursday, April 28, 2022. Stellantis will invest EU 190 million ($200 million) to enable the production of a new electric vehicle in the country in the next two to three years, Vucic said. Photographer: Oliver Bucic/Bloomberg
Fotó: Getty Images

Kifejezte meggyőződését, hogy parlamenti elnökként is jól végzi majd munkáját az ország polgárainak javára. Az államfő ugyanakkor megdicsérte Brnabic teljesítményét, s kiemelte, hogy Brnabic az ország második legfontosabb tisztségét veszi át.

Az SNS vezetőségének ülésén nem határoztak arról, hogy kit javasolnak kormányfőnek, illetve kormányalakítónak, de döntöttek, hogy Belgrád polgármesterének Aleksandar Sapicot jelölik.

A 2012 óta kormányzó Szerb Haladó Párt szerezte meg a legtöbb mandátumot a szerbiai előrehozott parlamenti választáson idén januárban. A jobbközép SNS 129 képviselőt küldhetett a 250 fős belgrádi törvényhozásba. Ez kilenccel több, mint az előző megbízatási időszakban volt, és ezzel a párt megszerezte az abszolút többséget.