A párizsi taxisok blokád alá vették a francia fővárost, Bordeaux-t és Toulouse-t a viteldíjak rendszerének átalakítása miatt. Hétfőn 9:30-ig 400 kilométernyi útszakaszon alakultak ki dugók Franciaországban a taxisok blokádja miatt. A legtöbb fennakadás a Párizs környéki A13-as körgyűrűn volt. Toulouse-ban és Bordeaux-ban a repülőterek felé vezető utakat, valamint a körgyűrűket bénították meg a taxisok – írta meg a The Local.

Taxisblokád tört ki Párizsban a betegszállítás miatt.
Fotó: Ludovic Marin / AFP

A tervek szerint a taxisok egészen keddig fenntartják a blokádot, és továbbra is folytatódhat a demonstráció.

A tüntetés azért robbant ki, mert a francia vezetés be akarja vonni a taxisokat a betegszállításba. A terv szerint a betegek számára receptet lehet kiállítani, amivel egy meghatározott összegért lehet taxiszolgáltatást igénybe venni az orvoshoz járáshoz. A recept alapján a fix díjat a kormány fizetné ki a taxisoknak a CPAM egészségügyi szolgálaton keresztül.

Macron bebizonyítja, hogy biztonságos a Szajna vize: csobban egyet a folyóban

A Szajna vize annyira tiszta, hogy még Emmanuel Macron is azt tervezi, hogy úszik benne. A francia elnök egy újságírói kérdésre reagálva mondta el, hogy a folyót sikerült megtisztítani, és azt tervezi, úszni fog benne. A Szajnába a vízszennyezés miatt 1923 óta tilos fürdeni, az olimpiára készülve kezdték el megtisztítani.

A taxisok azért háborodtak fel ezen a rendszeren, mert szerintük a betegszállításért meghatározott viteldíj nem veszi figyelembe az inflációt, illetve a sofőrök jobban fizető utaktól esnek el, miközben a betegeket fuvarozzák.