„Döntöttem: indulok a főpolgármester-választáson” – közölte Vitézy Dávid a Facebook-oldalán. Vitézy úgy fogalmazott, hogy a mindennapokban „nem a képeslapokról ismert belvárosban élünk”. 

„Ha elhagyjuk a Vár és a Lánchíd környékét, Budapesten öt súlyos problémával nézünk szembe. 

Forrás: Vitézy Dávid / Facebook

Nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet. Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és agglomerációból, amiatt van ennyi dugó és emiatt rossz a levegő. Az egészségügyi ellátásunk színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján. A köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca. 

A körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut” 

– mondta a BKK korábbi vezetője.

Vitézy Dávid szerint ezeket a problémákat azért nem sikerült megoldani, mert a főváros pártpolitikai csatatérré változott. „Míg a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket, és elvonja a forrásokat, a városvezetés áldozatszerepben tetszeleg, és még akkor is tétovázik, amikor minden lehetősége meglenne határozottan előre lépni.

Egymásra mutogatás, konkrétumok nélküli ígérgetés, üres lájkbajnokság – erről szól ma a budapesti politika”

– közölte Vitézy.

A főpolgármester-jelölt szerint nem lehet Budapest problémáinak megoldását azoktól várni, akik a problémáinkat okozták. Elmondta, hogy civil közlekedési aktivistaként kezdte a közéleti pályafutását, alapítójaként vezette a BKK-t, majd a Budapest Fejlesztési Központot, jelenleg is városfejlesztési szakemberként dolgozik. 

„De bőven van még feladat. Kész terveink vannak a város további fejlesztésére, új parkokra és közterekre, a HÉV-ek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén megfizethető lakások építésére” – jelentette ki.

Korábban Tarlós István volt főpolgármester arról beszélt, hogy a kormánypártoknak közös jelöltjük lehet egy ellenzéki párttal. Tarlós István a Hír TV-ben arra a kérdésre, hogy Vitézyre gondolt-e, azt válaszolta, hogy amikor együtt dolgoztak a közlekedési szakemberrel, nem feltétlenül voltak kompatibilis személyiségek, „de Vitézy Dávid egy kreatív ember volt akkor is”. Hozzátette, hogy 

nem mindig egyezett a véleményük, viszont tíz év eltelt azóta, és ha nem is mindenben, „sok mindenben változhatott”. 

Vitézy Dávidot, aki korábban a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, majd közlekedési államtitkár is volt eddig, az LMP kérte fel. A párt később jelezte, hogy elképzelhetetlen lenne, hogy a Fidesszel tárgyaljanak.

A Világgazdaság is megírta, hogy Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivő – aki 2014 és 2019 között főpolgármester-helyettes volt – lesz a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, így Gulyás Gergely oldalán a jövőben Kovács Zoltán állhat a kormányinfókon

„Jövőt adunk Budapestnek” szlogennel indította el önkormányzati kampányát Karácsony Gergely főpolgármester. A választás előtt 120 nappal tartott beszélgetésen a „+5 BP” kitűzőt viselő politikus hangsúlyozta, hisz a budapestiekben, és hisz abban az általa vezetett „köztársaságpárti szövetségben”, ami egy jobb, európaibb, szolidárisabb és zöldebb hellyé tette a fővárost. A Jobbik – Konzervatívok Brenner Koloman országgyűlési képviselőt, a Mi Hazánk pedig Grundtner Andrást indítja a júliusi főpolgármester-választáson.