Az Egyesült Államok fokozott készültségben van, és egy lehetséges iráni támadásra készül, amely izraeli vagy amerikai eszközöket céloz meg a térségben, válaszul Izrael szíriai nagykövetségére adott csapásra – közölte egy amerikai tisztviselő pénteken a Reutres beszámolója szeirnt.

Funeral of IRGC members killed in Syria
Az irániak részt vesznek az éves Quds (Jeruzsálem) napi megemlékezéseken és a Forradalmi Gárda hét tagjának temetésén / Fotó: Middle East Images via AFP

„Határozottan magas éberségi állapotban vagyunk” – mondta a tisztviselő megerősítve a CNN jelentését, amely szerint a következő héten támadás jöhet.

Feltételezhetően izraeli harci gépek hétfőn bombázták Irán damaszkuszi nagykövetsége melletti épületet, és megöltek egy iráni katonai parancsnokot, és jelentős mértékben kiélezték Izrael háborúját regionális ellenfeleivel. Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) közölte, hogy hét iráni katonai tanácsadó halt meg a csapásban, köztük Mohammad Reza Zahedi, a Quds Force egyik magas rangú parancsnoka, amely elit külföldi kémszolgálat és félkatonai fegyver.

Irán kijelentette, hogy fenntartja magának a jogot, hogy „határozott választ adjon”. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön telefonbeszélgetésben tárgyalt az iráni fenyegetésről Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. „Csapataink azóta is rendszeres és folyamatos kapcsolatban állnak egymással. Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael védelmét az iráni fenyegetésekkel szemben” – mondta Biden kormányának egyik magas rangú tisztviselője.