A kétoldalú együttműködésről és Bosznia-Hercegovina uniós integrációjáról tárgyalt csütörtökön Szarajevóban Borjana Kristo boszniai kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel a boszniai kormány honlapján megjelent közlemény szerint. A dokumentum szerint Kristo kiemelte a két baráti ország közötti jó együttműködést, valamint üdvözölte Bosznia-Hercegovina és Magyarország gazdasági vegyes bizottságának munkáját, megjegyezve, hogy jelentős hely és igény van a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelésére.

Orbán Viktor miniszterelnök és Borjana Kristo boszniai kormányfő / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A boszniai kormányfő köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak és a magyar diplomáciának azért, hogy határozottan és fenntartások nélkül támogatják Szarajevó európai útját. Hozzátette: 

az Európai Tanács döntése egyben megerősítése Magyarország és Bosznia-Hercegovina kölcsönös barátságának,

azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek az EU-tagság feltételeinek szükséges szintjét eredményezték. Borjana Kristo elmondta: Bosznia-Hercegovina a csatlakozási tárgyalások megnyitásával új fejezetet nyitott Európa jövőjében, de még sok munka áll előtte, amelyen intenzíven kell dolgoznia. Elmondta: Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének kényszerű beavatkozása erősen megnehezíti az európai normákhoz és gyakorlatokhoz való igazodást.

Kiemelte: továbbra is összpontosítani kell a reformokra és az európai integráció felé vezető útra, az intézmények és a demokratikus folyamatok egyidejű megerősítésével, annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina állandó stabilitása és jóléte biztosított legyen. A találkozó végén felhívta a figyelmet arra, hogy 

folytatni kell a jó gazdasági együttműködést Bosznia-Hercegovina és Magyarország között, kiváltképp a vállalkozások területén.

Az Európai Tanács március végén döntött arról, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával. Charles Michel, a testület elnöke kiemelte, hogy a döntés fontos lépés a Bosznia-Hercegovina uniós tagságához vezető úton, ám hozzátette, hogy a kemény munkának és az előrelépésnek folytatódnia kell.