Terjed a dengue-láz Németországban, Berlinben idén már 39 esetet regisztráltak, ami már kétszerese a koronavírus-járvány előtti számnak. Az Állami Egészségügyi és Szociális Hivatal (Lageso) aktuális heti jelentése szerint 2015 és 2019 között az átlagos érték mindössze 18 eset volt. A dengue-lázat a sárgaláz-szúnyog, a dengue-szúnyog vagy az ázsiai tigrisszúnyog is terjesztheti.

Biting mosquito
Trópusi vírus terjed Berlinben / Fotó: Shutterstock

Csak március utolsó hetében 13 fertőzéses esetet jelentettek, melyek közül eddig egyről derült ki, hogy valóban dengue-lázról van szó. A többi esetet még nem erősítették meg. A Lageso szerint 

a fertőzésvédelmi törvény 2001-es hatályba lépése óta a jelenlegi a legmagasabb esetszám.

A Bild szerint a betegek mind külföldön fertőződtek meg, de a szúnyogszezon kezdetével közép- és hosszú távon is fennáll a fertőzés veszélye a német fővárosban. Az ázsiai tigrisszúnyogot jelölték meg a fertőzés első számú terjesztőjének. A Robert Koch Intézet szerint a dengue-lázt okozó vírust évtizedekig szinte kizárólag trópusi és szubtrópusi régiókban találták meg, különösen a városi régiókban. Az elmúlt években azonban a vírus továbbterjedt más területekre is.

Tavaly szeptemberben Magyarországon is megjelent egy szúnyog terjesztette vírus, a nyugat-nílusi láz. A tünetek nehezen különíthetők el más vírusbetegségektől, mivel a bevezető tünetek között megtalálható a hányinger, a láz, a fényérzékenység, az izomfájdalom, a kötőhártya-gyulladás és az arcpirulás.