Közélet

Itthon is megjelent a szúnyog terjesztette veszélyes kór, védőoltás sincs ellene

Két új nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztráltak Somogy vármegyében. A vírusfertőzés ellen nincs védőoltás.

Két új nyugat-nílusi lázas megbetegedést találtak Somogy vármegyében – erősítette meg a Sonline értesüléseit a lapnak a vármegyei kormányhivatal kedden. A hivatal tájékoztatása szerint az egyik beteg már ki is gyógyult a vírus okozta fertőzésből.

Encephalitis,,Yellow,Fever,,Malaria,Disease,Or,Zika,Virus,Infected,Culex
Fotó: Shutterstock

A nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, amelyet Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztenek madarakról emberre, szúnyogcsípés révén. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappal aktívak – hangsúlyozta a lapnak a Népegészségügyi Főosztály.

A nyugat-nílusi vírus által okozott fertőző betegség 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik – hívta fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a Sonline-nak küldött sajtóválaszában. 

A tünetek nehezen különíthetők el más vírusbetegségektől, mivel a bevezető tünetek között megtalálható a hányinger, a láz, a fényérzékenység, az izomfájdalom, a kötőhártya-gyulladás és az arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó-duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. 

Ez az állapot kb. hat napig tart, majd gyors javulás váltja fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelő gyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

A vírus a betegség első hat napján kimutatható a vérből. Később a vérben jelen lévő ellenanyagok kimutatásával lehet igazolni a fertőzést. A nyugat-nílusi láznak csak tüneti kezelése létezik, védőoltás nincs ellene. A hatóság is csak rovarirtást javasol a megelőzésére. 

 

nyugat-nílusi láz szúnyogcsípés Somogy Vármegyei Kormányhivatal védőoltás megbetegedés
Kapcsolódó cikkek