Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a jobbközép Európai Néppárt (EPP) európai választási jelöltje megfogadta, hogy „visszavág” a szélsőjobboldali „Putyin barátainak”, akik „eltéríteni” akarják Európa jövőjét. Az Euractiv beszámolója szerint, Ursula von der Leyen a görög kormányzó Új Demokrácia Párt (EPP) rendezvényének 50. évfordulóján Athénban indított uniós kampányát megtámadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és európai szövetségeseit.

Alexander De Croo - Ursula von der Leyen - Donald Tusk press conference in Warsaw
Fotó: Anadolu via AFP

Gazdasági fronton von der Leyen megjegyezte, hogy Európa szociális piacgazdaságát és versenyképességét fokozni kell, és támogatta a Green Dealt, mondván, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a növekedés, a tiszta ipar és a társadalmi méltányosság tervévé változtatta.

Mint ismert a német hadügyminiszterként kudarcot vallott politikus, az újabb Bizottsági elnöki székért indulnak és a kampány nem hivatalos kezdete ótan nagyon erős háborúpárti nyilatkozatokat tesz. „A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra, képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Az európai biztonság és védelem megerősítéséről címmel tartott vitáján. Az ott felvázolt tervét szinte azonnal több ország kormányfője elfogadhatatlannak minősítette. 

Emlékezetes az is, hogy a politikus hivatalba lépése után elindította a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében az európai zöldmegállapodást, most viszont politikai családja követeli a legnagyobb hangerővel a környezetvédelmi jogalkotás szüneteltetését.