Közélet

Egy fagyizóban moshatták tisztára a maffia pénzét

Egy álmos német kisvárosi fagyizót használt pénzmosásra az olasz ’Ndrangheta maffia. A bűnözők azután buktak le, hogy a nyomozók feltörték a titkosított üzeneteket.

Vádat emeltek három férfi ellen a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliában, azzal gyanúsítják őket, hogy egy kisvárosi fagyizó segítségével mosták tisztára a ’Ndrangheta nevű olasz maffiacsoport pénzét.

A,Man,Serving,Ice,Creams, fagyizó, maffia
Fotó: Shutterstock (illusztráció) 

 

Nemcsak pénzmosásra, logisztikai központként is használták a fagyizót

A vádak szerint a fagyizó üzemeltetői a ’Ndrangheta egyik magas rangú tagjának utasításai alapján vezették az üzletet, miután a maffiafőnök 400 ezer eurót fektetett be az üzletbe. Ezért cserébe mosták tisztára a kábítószer-kereskedelemből származó pénzt a fagylaltozóban, amelyet logisztikai központként is használt a bűnszervezet – írja a Deutsche Welle.

A német hatóságok közlése szerint 

a fagylaltozó maffiakapcsolatát az olaszok a nemzetközi kokainkereskedelem vezető alakjaként azonosították. 

Magát a nyomozást is Olaszországban indították, ám a határokon átnyúló együttműködés során több mint száz személyt tartóztattak le, a többi között Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban, míg Németországban több mint harminc főt vettek őrizetbe.

Az áttörést az ügyben az olyan titkosított üzenetküldő szolgáltatások feltörése hozta meg, mint az EncroChat vagy a SkyEcc.

 

' Ndrangheta fagyizó kábítószerkereskedelem
Kapcsolódó cikkek