Közélet

Vészhelyzet Mexikóban: elfogyhat az ivóvíz a fővárosban

A nagy meleg, az aszály és az ócska vízhálózat miatt egy hónap múlva több tízmillió ember eshet el az ivóvíztől.

Mexikóváros június végére kifogyhat az ivóvízből – derült ki a Business Insider cikkéből. Mint írták, ezt az eseményt a helyiek „nulladik napnak” nevezik.

Mexikóváros
ivóvíz
Mexikó
Mexikóban a vízhiány bármikor eljöhet / Fotó: AFP

Mexikóváros régóta küzd azért, hogy vizet juttathasson több millió lakosához, de a három egymást követő évben tapasztalt alacsony csapadék és magas hőmérséklet súlyos vészhelyzetet idézett elő.

A Cutzamala vízrendszer – egy sor tisztítótelep, tározó és csatorna, amelyek több tízmillió embert látnak el vízzel – kiszáradt, emellett nincs megfelelően karbantartva sem. A lyukas csövek, valamint a rendszer egyéb hiányosságai miatt néha a város vizének 40 százaléka is elszivárog.

A rendszer átlagosan körülbelül 15 köbméter vizet mozgat meg másodpercenként, és körülbelül 22 millió embert szolgál ki. Jelenleg 28 százalékos kapacitással üzemel – jelentette a The Washington Post.

A körülmények annyira rosszak, hogy az Észak-Amerikai Szárazságfigyelő április 30-án súlyosnak minősítette a Mexikóvárost magában foglaló szövetségi körzetet. A helyiek arra számítanak, hogy a „nulladik nap” már június 26-án eljöhet. Míg a helyi politikusok hónapokig nem foglalkoztak a vízválsággal, több városrészben már elfogyott a víz.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a csövek javítása dollármilliárdokba kerülne, és nagyon nehéz akárcsak elképzelni is azt, hogy a városnak ilyesmire ennyi pénze legyen a közeljövőben. 

 

Mexikó Mexikóváros ivóvíz
Kapcsolódó cikkek