Miközben a lakosság vízhiánnyal küzd Észak-Mexikóban, a nagy italgyártó cégek több milliárd litert használnak fel az értékes folyadékból – írja a The Guardian.

Agave,Distillery,,The,Making,Of,Tequila,,Tequila,,Mexico
Fotó: Shutterstock

Észak-Mexikó az elmúlt harminc év legsúlyosabb vízválságával néz szembe, mivel a mintegy 23 millió embert ellátó víztározók kiszáradóban vannak az egyre szélsőségesebb időjárás, az egyre forróbb nyarak miatt. Számos városban már kritikus a vízhiány, elapadtak a készletek. Mexikó területének több mint felén aszály van, és a Conagua nevű nemzeti vízügyi hatóság négy északi államban már rendkívüli állapotot hirdetett.

A válság egyik gócpontja Monterrey, ahol több sörfőzde és üdítőitalokat gyártó cég is működik,

amelyek a lakossági vízfogyasztás mintegy hatvanszorosát, összesen mintegy 90 milliárd litert használnak fel évente. Ennek a mennyiségnek több mint a felét a közcélú víztározókból nyerik.

Ezt a léptékű vízfelhasználást az aszály sem vetette vissza, a vállalatok – köztük a Coca-Cola és a Heineken – magánkutakkal folytatják a gyártáshoz szükséges talajvíz kitermelését.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök július 18-án arra kérte az italgyártó cégeket, hogy állítsák le a termelést, és adják át a vizet a lakosságnak. A Heineken közölte, készleteinek 20 százalékát közhasználatra szánja, míg a Coca-Cola lehetővé tette, hogy egyik gyárából – ahol a Topo-Chico ásványvizet is előállítják – ingyen vigyenek vizet a lakosok, akiknek azonban a kijelölt egység túl messze volt. 

Az elmúlt hetekben az aktivisták „Ez nem aszály, ez fosztogatás” jelmondattal tiltakoztak a nagy cégek tevékenysége ellen.

A Közszolgáltatások Felhasználóinak Szövetsége nevű csoport rendszeresen tiltakozik a kormányépületek előtt, és azt állítják, hogy a helyi vezetők valójában profitálnak a gyártók vízhasználatából. Követelik például Monterrey vízügyi és csatornázási igazgatójának, Juan Ignacio Barragánnak a távozását összeférhetetlenségre hivatkozva, ugyanis Barragán családja alapította a Coca-Cola egyik palackozóüzemét, az Arca Continentalt.

Az Arca Continental és a Coca-Cola közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy Monterrey ipari ágazata a közüzemi víznek csupán 4 százalékát fogyasztja. Ez azonban nem veszi figyelembe a magánkutakat. Néhány italgyártó cég – köztük az Arca Continental és a Coca-Cola – közösen vállalta, hogy az általuk felhasznált víz 28 százalékáról lemondanak, amíg az aszály tart. Arról azonban nem tettek említést, hogy csökkentenék-e az általuk értékesített víz árát, amely az elmúlt két hónapban majdnem megháromszorozódott.

Mexikóban a világon a legmagasabb a palackozott víz fogyasztása egy főre vetítve.

A vízválság tiltakozásokat és erőszakos megmozdulásokat is kiváltott. Július 16-án Monterrey két elszegényedett külvárosi részének lakosai megtudták, hogy a közeli víztározóban megmaradt víz egy részét a gazdagabb városrészekbe fogják elvezetni. Válaszul autókból, gumiabroncsokból, kövekből és faágakból álló barikáddal zártak el egy autópályát, két napig akadályozva a forgalmat. Végül felgyújtották a vízvezetékeket.