BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hírt közölt a vízügy: levonul az áradás

A Duna vízszintje ugyan még magas, de már túl van a tetőzésen. Fokozatosan csökken a folyó vízszintje. Az egyre kevesebb csapadék miatt a Rába gyorsabban apad. Az áradó folyókhoz kivezényelt vízügyi szakemberek nagy része már hazamehetett.

A Rábán nem várható utánpótlása az árhullámnak, a Dunán pedig a mai-holnapi mohácsi tetőzés után elhagyja az országot az ár. A védekezéshez átrendelt vízügyes szakemberek nagyobb része már hazatért, nemsokára a többi társuk is követi őket. Az Észak-dunántúli és a Nyugat-magyarországi Vízügyi Igazgatóság köszönetét fejezte ki valamennyiüknek a megfeszített munkáért.

Budapest, 2023. december 27.
A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-án. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
MTI/Kovács Tamás
Jó hírt közölt a vízügy: véget ért az áradás / Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Rába vízgyűjtőjén az elmúlt két napon gyakorlatilag csapadékmentes volt az időjárás, és a szombaton érkező hidegfront sem okoz majd említésre méltó esőt, így a folyó felső szakaszairól az árhullámnak nem érkezik utánpótlása.

Szentgotthárdon a vasárnapi, illetve Körmendnél a hétfői tetőzés óta intenzív az apadás. A tetőzés Sárvárnál csütörtökön dél körül történt meg, 389 centiméteres vízállással (III. fok 380 centiméter), lejjebb, Árpásnál pedig szombaton napközben lehet rá számítani, a III. fok szintje körül. Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

A Duna vízrendszerének időjárását napokig meghatározó frontrendszer elhagyta az országot. Szombaton a nyugati vízgyűjtőkön még kell némi csapadékra számítani, de ezt követően alapvetően száraz és egyre melegebb idő várható a teljes dunai vízgyűjtőn.

Ugyan a Duna múlt szombati budapesti tetőzése után csak nagyon lassan csökkent a vízszint, de tegnap óta felgyorsult az apadás üteme. A hazai alsó szakaszon még tart a tetőzés. Éjszaka Bajánál 802 centiméteres vízállással, a II. fok szintjét 2 centiméterrel meghaladóan tetőzött a folyó. A mai-holnapi napon várható mohácsi tetőzést követően az árhullám elhagyja az országot. 

Az újabb esőzések miatt szokatlanul lassan vonul le az árvíz

A szokatlanul lassan levonuló árvíz a Rábán fokozott figyelmet kíván a vízügyes szakemberektől, ezért a vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat. Helyenként fakadó vizek, csurgások jelentek meg és buzgárt is fogtak el a vízügyesek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A kedvező hidrológiai helyzetnek köszönhetően a dunai védekezésbe bevont 122 tiszai és közép-tiszai vízügyes szakember már otthon van. 

A budapesti, székesfehérvári, pécsi, nyíregyházi, miskolci, debreceni és szolnoki központú vízügyi igazgatóságoktól a Rábához érkezett mintegy 250 kollégának pedig a fele már hazamehetett, és nemsokára követhetik őket a társaik is.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél ma reggel néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött tetőzött, a Dráván, Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatók a következő időszakban.

A Sajón jelenleg már csak Sajószentpéternél mérnek az I. fok szintje fölötti vízállásokat. A Tarnán Tarnaörsnél holnapra várhatóan az I. fokozat alá csökken a vízállás. Mindkét folyón folytatódik az apadás.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.