BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az újabb esőzések miatt szokatlanul lassan vonul le az árvíz

A szokatlanul lassan levonuló árvíz a Rábán fokozott figyelmet kíván a vízügyes szakemberektől, ezért a vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat. Helyenként fakadó vizek, csurgások jelentek meg és buzgárt is fogtak el a vízügyesek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Még előfordulnak esőzések a Rába külföldi vízgyűjtőjén, így az ebből lehullott tetemes csapadék a felsőbb szakaszokon újabb kisebb árhullámokat indított el a Rábán és mellékfolyóin, elnyújtva az egyébként is lassú apadást. A tegnap lehullott eső miatt Szentgotthárdnál az apadás után kisebb vízszintemelkedésre számítanak, de árvíz veszélyére nem, ezért fokozat elrendelésére már nem lesz szükség – írta friss helyzetjelentésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Körmendnél a közel 12 órás stagnálást követően mára a folyó igen lassú apadásának folytatását várják, a lehullott csapadék érdemben már nem fogja befolyásolni a vízszint mértékének csökkenését, azonban itt továbbra is harmadfokú a készültség.

árvíz
Még fokozott figyelmet igényel az árvíz veszélyének elhárítása / Fotó: OVF

A Rába árhulláma jelenleg Rum térségében tart, már Sárvárnál is áradó tendencia figyelhető meg, a tetőzést ott péntekre várják a vízügy szakemberei, elsőfokú készültség mellett.

Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, elnyúló tetőzés jellemzi a folyó teljes hazai szakaszát is, továbbra is lassú apadással, helyenként stagnálással. Nagybajcsnál ma már érdemi apadásra számítanak a vízügyes kollégák, a szigetközi szakaszon az esti órákban a készültség mérséklésével is lehet számolni.

A fővárosban továbbra is tartósan magas vízszintre számítanak, a hét végi tetőzéshez képest alig 30 centimétert apadt a Duna, melynek árhulláma Bajánál tegnap óta elhúzódóan tetőzik.

A vízügyes szakemberek ma Mohácsnál várják a folyó tetőzését.

Az újbóli jelentős mennyiségű lokális csapadékok miatt a Murán Letenyénél és a Dráván Drávaszabolcs térségeben is érkező árhullámra és emiatt másodfokú készültségekre lehet számítani a következő időszakban, ahogyan a Tarnán és a Sajón is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.