BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olaj ömlött a tengerbe, lehetetlen küldetés előtt áll Szingapúr

Egy tartályhajó-baleset következtében 30 kilométernyi partszakaszt borított el olaj Szingapúr felkapott üdülőszigetén.

Harminc kilométernyi partszakaszt kell megtisztítani a kiömlött olaj okozta szennyeződéstől Szingapúrban, ami egy tartályhajó baleset következtében lepte el az ázsiai városállam déli üdülőszigetének, Sentosa partjait – számolt be az erőfeszítésről a Bloomberg.

Oil Spill Cleanup Underway in Singapore After Ship Collision
Rengeteg olaj szennyezi a szingapúri partokat /Fotó: Suhaimi Abdullah

A helyi kormány a déli partszakasz nagy részének szennyezettsége miatt figyelmeztette az üdülőszigeten élőket, az érintett területen fekvő éttermeknek és strandoknak pedig ideiglenesen be kell zárniuk a veszélyes anyagok miatt.

A szigetet működtető Sentosa Developement Corp. pénteken kapott riasztást arról, hogy egy baleset következtében olaj került a tengervízbe egy tartályhajóról egyik népszerű strand közelében.

A Szingapúri Tengerészeti és Kikötői Hatóság (MPA) péntek este közölte, hogy az érintett rakományt elszigetelték „és a szivárgást megfékezték”. A szennyezés tényleges mértéke csak másnapra vált világossá. Az MPA és a kormány közös közleményében ekkor már az szerepelt, hogy 

a szennyezés megfékezésére 18 hajót mozgósítottak, és olajsodrókat, diszpergálószereket és szkimmereket vetettek be a szivárgás hatásainak csökkentése érdekében.

A baleset a lehető legrosszabbkor, az ünnepi hosszú hétvége kezdetén történt, amikor az ország kikötőinek hajóforgalma a szokásosnál is zsúfoltabb, mivel a tartályhajók és más hajók a rakétatámadásoktól való félelem miatt elkerülik a Vörös-tengert.

A kormány tájékoztatása szerint az árapályáramlat több mint 30 kilométerre, a nemzetközi repülőtértől nem messze fekvő Sentosa és East Coast Park strandjaihoz sodorta a szennyeződést. A közlemény ara nem tért ki, hogy mennyi olaj ömlött a tengerbe.

Az olajszennyezés egyre súlyosbodó környezeti katasztrófát jelent, ami a régió legfontosabb és biológiailag legváltozatosabb, védett tengeri területeit és halászatát érinti

– mondta Heng Kiah Chun, a Greenpeace regionális kampánystratégája.

„Egy olajszennyezést lehetetlen teljesen megtisztítani. A kormánynak köteleznie kell az érintett vállalatokat, hogy a megtisztításon túlmenően fizessenek jóvátételt a környezetpusztításért” – hangsúlyozta az aktivista.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.