BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: ezért nem lehetett Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje

A miniszterelnök hosszú interjúban beszélt a választásokról, Magyar Péterről és Vitézy Dávidról. Az utóbbiról elmondta, hogy többek között azért nem lehetett a kormánypárt jelöltje, mert több személlyel, például Lázár Jánossal is voltak mély konfliktusai.

A magyar miniszterelnök tizenhét év után adott interjút az Indexnek. Orbán Viktor elmondta, hogy nagyarányú békepárti győzelem született az EP-választásokon. A kormányfő szerint a leadott szavazatokból egyértelműen kiderült, hogy a magyar közvélemény, talán még a baloldaliak tekintélyes része is, támogatta a kormányt abban a törekvésében, hogy kijuttassa Magyarországot a háborús veszedelemből.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor: / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A béke melletti kiálláshoz szükséges megerősítést a kormányzat megkapta vasárnap

– fogalmazott. Orbán szerint a 44-45 százalék kevesebb, mint amit legutóbb kaptak, de mégiscsak több mint kétmillióan szavaztak a Fideszre. Hozzátette:

2019-ben, amikor 50 százalék felett nyertünk, akkor 1,8 millió voksot szereztünk.

Az EP-mandátumokról is kérdezték. Mint mondta, nem elégedetlen: a lehetséges 21-ből elhoztak tizenegyet, az több mint a fele.

Mindig, minden versenyen nem lehet világcsúcsot úszni, néha be kell érni az Európa-rekorddal is. Ezen a versenyen mi azt állítottunk fel, mert Európában senki nem kapott megközelítőleg sem olyan támogatást, mint mi

– mondta. Közölte, hogy pártjának vidéken vannak „fájdalmas veszteségei” a „fantasztikus győzelmeik” mellett. A miniszterelnöknek nagyon fáj Szolnok és Győr elvesztése is. Szerinte a győri eset tanulsága az, hogy ha valahol régi, rendezetlen ügyeket nem tudnak lezárni, azok előbb vagy utóbb, de utolérik őket:

Itt a Borkai-ügy ért bennünket utol, azért vesztett a polgármester.

Orbán Viktor elégedett Szentkirályi Alexandrával

„Nagyon büszkék a Fideszben Szentkirályi Alexandrára” – emelte ki a miniszterelnök. Visszalépésének okát abban látja, hogy az elmúlt évek közösségépítési munkáját Budapesten nem a kellő színvonalon végezte el a párt,

de ez neki mint pártelnöknek is a kritikája.

Tarlós Istvánról kijelentette, hogy tisztelik munkásságát, de főpolgármesteri időszaka nem hozta magával a Fidesz és a polgári nemzeti keresztény közösség felépítését és megerősítését a fővárosban, így Szentkirályi Alexandra hátrányból indult.

Vitézy Dávid is szóba került az interjúban. Itt kifejtette, hogy az LMP jelöltje és a kormányzat között olyan konfliktusok voltak – többek között Lázár Jánossal –, ami miatt a miniszterelnök személy szerint nem tudta vállalni, hogy a fideszesként induljon Vitézy. Orbán Viktor azt is mondta, hogy a vita Vitézy és Lázár között „már mélyebbre szaladt”, mint egy szakmai vita szokott.

A konfliktusok a politikában a mindennapok részei, de a kormány, különösen Lázár miniszter úr és Vitézy Dávid között odáig fajult, hogy nem lehetett a Fidesz jelöltje

– mondta. Orbán a kormány és a főváros viszonyát Szentkirályi Alexandrára bízza, szerinte a volt kormányszóvivő tárgyalóképes vezető.

Magyar Péterről pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti őt a Fideszből kiugrottnak, mert soha nem tartozott a belső körhöz.

Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon.

Arról is beszélt, hogy nem rendült meg a bizalma Gulyás Gergelyben. 

Választások 2024: fordulat jöhet Budapesten – Vitézy Dávid rendszerszintű hibákat talált

Lehet, hogy megvan az oka, miért született ennyi érvénytelen szavazat. A budapesti választások során Vitézy Dávid rendszerszintű problémákra bukkant. Ezt szerette volna elmondani Karácsony Gergelynek, de a főpolgármester nem veszi fel neki a telefont.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.