Becsben tartott utánnyomások

Közélet | Társadalom

Számos újdonsággal készült a téli könyvvásárra a Helikon Kiadó azok után, hogy a nyáron új tulajdonos vásárolta meg a patinás műhelyt. Csák János (a Mol egykori elnöke, a Csák és Társa Könyvkiadó Kereskedő Kft. többségi tulajdonosa), a kiadó új tulajdonosa gyerekkora óta kedvelte a Helikon gazdagon illusztrált köteteit. A Helikon számos olyan értékkel büszkélkedhet, amely ugyan nehezen forintosítható, de elengedhetetlen a sikeres működéshez. Sokat ér a bevezetett név, a számos licencjog, az ott dolgozók szakmai tudása, kapcsolatrendszere, a saját tulajdonát képező Helikon Könyvesház.

Mindezek fontosak a tulajdonos által várt változtatások megvalósításához, amelyek célja, hogy a kiadó visszatérjen a hagyományosan helikonos kiadványokhoz. Szeretnék folytatni az olyan klasszikusok kiadását, mint a nagy sikerű Márai-sorozat, de nem titkolt céljuk, hogy fölvegyék a versenyt az Osiris Kiadóval, amelynek magyar verseskötetei megkerülhetetlenek a diákok számára. Ennek szellemében jelentették meg az Ady- és a József Attila-köteteket, amelyek tetszetős külsővel, elérhető áron kaphatók.

Mint Okolicsányi Tamás, a Helikon új igazgatója lapunknak elmondta: a szakma egyik fő nehézsége, hogy a kiadónak mindent előre kell finanszíroznia, miközben hosszú a megtérülési idő. Ezért nagy becsben tartják az utánnyomásokat, amelyek már tiszta bevételt jelentenek. Míg a fekete-fehér köteteken pár százezer forint a kiadó haszna, addig a képes albumoknál ennek a többszörösét is elérhetik.

A jövőre tervezett 40-45 új cím között számos színes kiadvány szerepel. Elképzelhető, hogy újranyomnak olyan veretes művet is, mint a kiadó gondozásában megjelent Anjou Legendárium. Az új elképzelések tesztelése már elkezdődött, a napokban jelent meg az Országos Széchényi Könyvtárral közösen kiadott Európa az térképekben 1520-2001 című díszalbum, amely ugyan 19 900 forintos áron kapható, ám több mint 200 térkép fotója szerepel benne.

Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér