Logisztika

Újabb nyolc emeletes vonatot rendelt a MÁV

Az eddigi tizenegy emeletes villamos motorvonat után további nyolc járművet rendelt a magyar állami vasúttársaság a Stadler Bussnang AG-től.

A nyolc vonat szállításáról ma aláírt szerződéssel már összesen 19 KISS villamos motorvonatot gyárt a Stadler a MÁV-nak. Az eredeti keretmegállapodás 40 vonatra szól, vagyis további megállapodás is várható.

A kocsiszekrenyek készítése és más munkák a Stadler szolnoki gyárában történnek, a végösszeszerelés pedig a 2014-ben többségi magyar állami tulajdonba került Dunakeszi Járműjavítóban. Utóbbi társaság ügyvezető igazgatója, Szepessy Tamás a szerződés aláírása előtt emlékeztetett, hogy a járműjavítóban már hosszú ideje nem készült vonat. Ugyanakkor 2014 óta cége rendelésállománya és létszáma is nő.

Fotó: MÁV

A KISS vonat óránként 160 kilométeres sebességre képes, forgóváza Szolnokon a Stadlernél, fékrendszere Budapesten, a Knorr-Bremsénél készül.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök- vezérigazgatója az eseményen egyebek mellett közölte, hogy a MÁV jövőre több mint 30 vasútállomást, illetve megállót újít fel, a jövő év elején pedig várhatóan lezárul a csaknem 400 jegykiadó automata beszerzésére kiírt pályázat.

A Magyarországon 13 éve aktív Stadler a mostaniakkal együtt 170 vonatra kapott megbízást, és mintegy tíz szerviz szerződést kötött, erről Dunai Zoltán, a Stadler Magyarország orszagigazgatója beszélt.

További részleteket a keddi Világgazdaságban olvashat

MÁV emeletes vonat
Kapcsolódó cikkek