Logisztika

Új alapokra helyezik az e-jegyrendszert

Az elektronikus díjfizetés és ellenőrzés új határideje 2020–2021, az eredeti 2017–2018 volt.

A Fővárosi Önkormányzat végleg elveti az önálló e-jegyrendszer bevezetését, ehelyett a több éve egy helyben topogó projektet integrálja a Nemzeti elektronikus jegyrendszer platformba

– az erről szóló előterjesztés szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A dokumentum szerint ha így végre megvalósul az e-jegyrendszer, az kompatibilis lesz az országos szinten működő más rendszerekkel (MÁV, Volánok), vagyis átjárható lesz a használók számára. A tervek szerint a fővárosi e-jegyeket e-személyihez vagy mobileszközhöz lehet majd kapcsolni, akárcsak a többi szolgáltató elektronikus díjfizetési platformjait.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Az e-jegyrendszer bevezetése 2011 óta húzódik, akkor utasította először a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonában lévő BKK Zrt.-t a projekt elindításra.

Ám hét év alatt érdemi előrelépés nem történt, nem számítva azt, hogy kifizettek a kivitelezőnek 6,3 milliárd forintot, amely ezért leszállított néhány beléptetőkaput, amelyeknek csak a próbaüzeme kezdődött meg. A BKK tavaly novemberben mondta fel a kivitelezési szerződést. Az elektronikus díjfizetés és ellenőrzés új határideje 2020–2021, az eredeti 2017–2018 volt.

A közgyűlés dönthet a Duna-parti extravagáns épület, a hányatott sorsú Bálna eladásáról. Az épületet a napirenden lévő előterjesztés szerint az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 11,2 milliárd forintért venné meg a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

 

BKK e-jegyrendszer Budapesti Közlekedési Központ
Kapcsolódó cikkek