Magyar gazdaság

Új alapokra helyezik az e-jegyrendszert

A Fővárosi Önkormányzat végleg elveti az önálló e-jegyrendszer bevezetését, ehelyett a több éve egy helyben topogó projektet integrálja a Nemzeti elektronikus jegyrendszer platformba – az erről szóló előterjesztés szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A dokumentum szerint ha így végre megvalósul az e-jegyrendszer, az kompatibilis lesz az országos szinten működő más rendszerekkel (MÁV, Volánok), vagyis átjárható lesz a használók számára. A tervek szerint a fővárosi e-jegyeket e-személyihez vagy mobileszközhöz lehet majd kapcsolni, akárcsak a többi szolgáltató elektronikus díjfizetési platformjait.

Az e-jegyrendszer bevezetése 2011 óta húzódik, akkor utasította először a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonában lévő BKK Zrt.-t a projekt elindításra. Ám hét év alatt érdemi előrelépés nem történt, nem számítva azt, hogy kifizettek a kivitelezőnek 6,3 milliárd forintot, amely ezért leszállított néhány beléptetőkaput, amelyeknek csak a próbaüzeme kezdődött meg. A BKK tavaly novemberben mondta fel a kivitelezési szerződést. Az elektronikus díjfizetés és ellenőrzés új határideje 2020–2021, az eredeti 2017–2018 volt.

A közgyűlés dönthet a Duna-parti extravagáns épület, a hányatott sorsú Bálna eladásáról. Az épületet a napirenden lévő előterjesztés szerint az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 11,2 milliárd forintért venné meg a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Így a Bálna sok év után megkaphatja azt a közösségi idegenforgalmi profilt, amelyet eredetileg is szántak neki. A fővárosnak létszükséglet a 11,2 milliárd forintos bevétel a futó beruházások finanszírozásához. A főváros az elmúlt években többször próbálkozott az épület értékesítésével, ám a piac részéről nem érkezett egyetlen értékelhető ajánlat sem. A jegybank korábban gondolkodott az épület megvásárlásán, ám látva a kormányzati vételi szándékot, tavaly elállt az üzlettől.

A képviselők arról is dönthetnek, hogy megszüntetik a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t, amelyet 2015-ben a közbeszerzések gördülékenyebb lebonyolítására hoztak létre, de a cég ezt az elvárást hosszú ideig nem tudta teljesíteni. Mára gyakorlatilag feladat nélkül maradt, mert a teendőit a jövőben a Főpolgármesteri Hivatal végzi – olvasható az előterjesztésben –, a fővárosi cégek pedig öt év után ismét maguk intézik a saját közbeszerzéseiket.

Ezek is érdekelhetik