Logisztika

Változások a ferihegyi földi kiszolgálásban

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér csomagkezelésének mintegy felét lebonyolító Malév GH Zrt. új alvállalkozóval szerződött.

A ferihegyi repülők mintegy felének a földi kiszolgálása bizonytalanodhat el március elejétől, miután a Malév Ground Handling Zrt. (MGH) által kiszolgált repülőgépek csomag- és árurakodását ellátó alvállalkozó gazdasági okok miatt felmondta szerződését –jelezte múlt héten a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ).

Az MGH vezérigazgatója, Herczog Péter lapunknak megerősítette, hogy a társaság részére a repülőgépek földi kiszolgálásával összefüggésben felmerülő rakodási és poggyászkezelési, repülőgép-takarítási, eszközkezelési, poggyászszállítási, őrzési és minőségbiztosítási szolgáltatásokat végző alvállalkozó, a Guns & Guards Kft. (G&G) január 30-án jelezte: március 2-i hatállyal megszünteti a megállapodást.

Társaságunk haladéktalanul intézkedett új beszerzési eljárás lefolytatásáról, hogy a szolgáltatás folytonosságát biztosítsa

– írta Herczog Péter.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér minden olyan szolgáltatóját felkérte ajánlattételre, amely a G&G által eddig nyújtott szolgáltatásokat végzi, és tevékenységi engedéllyel rendelkezik. A tender nyertese a legkedvezőbb ajánlatot Airport Security Zrt. (AP) lett. Most már az AP biztosítja az MGH részére a repülőgépek földi kiszolgálásával összefüggő szolgáltatásokat.

A fejleményeket a feladatokat eddig ellátó 120 munkavállaló rosszul fogadta.

Nem először fordul ugyanis elő, hogy változik a fejük felett a foglalkoztató, így hiába végzik munkájukat jó néhányan évtizedek óta ugyanott, a ledolgozott időszak a munkaadók váltakozásával mindig újraindul. Ez például a munkaviszony megszüntetésekor fontos, hiszen a végkielégítést szolgálati időhöz szabják. Ráadásul kiderült, az egymást váltó munkáltatók közül többen feketén alkalmazták őket.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet Herczog Péter Malév Ground Handling Csorba Attila
Kapcsolódó cikkek