Logisztika

Kompokkal fejlesztik a balatoni hajózást

Elmaradt fejlesztéseket pótolhat és újakba foghat az állam gigantikus tőkeemeléséből a Bahart. A kisebbségi tulajdonosi pozícióba került balatoni önkormányzatoknak létkérdés a személyhajózás megtartása.

Ütemesebb menetrend, dinamikus árazás, megújuló eszközpark, akadálymentesítés és egyéb komplex fejlesztések sora valósulhat meg a Balatoni Hajózási Zrt.-nél (Bahart) az állam által most végrehajtott 6,6 milliárdos tőkeemelésből, amely az évek óta elmaradt beruházások finanszírozásához szolgál majd forrásul.

A változás újabb mérföldkő az eddig 4 milliárd forintos alaptőkével, 21 tóparti önkormányzat tulajdonában működő társaság történetében, hiszen az állam immár 75 százalékos tulajdonosként határozza meg a kiemelt üdülőrégió egyik kulcsfontosságú szolgáltató cégének tevékenységét.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán a Bahart siófoki közgyűlése után úgy nyilatkozott, hogy a cégnek öt-tíz éven belül európai színvonalúvá kell válnia. Ehhez a hajózási társaság akkora tőkéhez juthat – ezt már a Bahart vezérigazgatója, Kollár József mondta –, amekkorára évtizedek óta nem volt példa.

Fotó: Németh Levente

A fejlesztések sora négy új komp szolgálatba állításával startol Szántód és Tihany között, modernizálják a személyszállító hajókat is. A tőkeemelésből a vállalat komplex fejlesztéseket hajthat végre, mert a cél, hogy új lendületet vegyen a balatoni hajózás, amelyben az állam hosszú távon gondolkodik.

Budapest után a Balaton az ország második legfontosabb turisztikai térsége, a magyarok legkedveltebb úti célja, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít rá, és jelentős összegű támogatásokkal segíti a szolgáltatások színvonalának javítását. Ezért hajtottak végre vasúti, közúti és vízminőség-védelmi beruházásokat is. A turisztikai ügynökség vezetője kiemelte:

a Kisfaludy-programban már 150 balatoni szálláshely kapott támogatást 21,5 milliárd forint értékben, tavaly 55 fizetős strand újult meg 2 milliárd forintból, az idén pedig 30 szabadstrandot korszerűsítettek 3 milliárd forintból.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. MTÜ komp Balatoni Szövetség
Kapcsolódó cikkek