Logisztika

Szellemországot talált a húsvét az utakon

Gyakorlatilag eltűntek a külföldi autósok a hazai utakról, a magyarországi honosságú járművek mozgása pedig megfeleződött.

Az idei húsvéti hosszú hétvégén 72 százalékkal volt kisebb a személyautók, buszok, motorok forgalma a hazai díjköteles gyorsforgalmi és főutakon az e-matricás rendszerben, mint a 2019-es hasonló időszakban

– közölte a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) üzletiintelligencia-osztálya.

Tavaly az április 19–22. közötti napokra esett az ünnep, az állami tulajdonú cég ezt hasonlította össze a mostani négy nap (április 10–13.) közlekedési adataival. Az előző évben húsvétkor mintegy 5,44 millió e-matricás áthaladást rögzítettek a NÚSZ fixen telepített portálkamerái – ezekből több mint 130 működik országszerte –, ez az idei négy napban 1,54 millióra esett. Ennél tavaly a külföldiek is nagyobb mozgásszámot generáltak, a magyar járművek pedig további 3,7 milliót hoztak össze. Most a külföldi járművek mozgása alig százezerre, a belföldieké pedig 1,4 millióra olvadt. Az e-matricás rendszerben az idén húsvétkor közlekedő járművek 93 százaléka volt hazai, és mindössze 7 százaléka nemzetközi honosságú. Az előző évben még 68-32 százalék volt az arány.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A személyforgalom drasztikus bezuhanásával szemben a teherforgalomban már érzékelhető a növekedés a két év húsvéti időszakát összevetve.

A hazai díjköteles gyorsforgalmi és főutakon a Hu-Go e-útdíjas rendszerben az idei húsvéti hosszú hétvégén 7 százalékkal ugrott meg a forgalom a tavalyi ünnephez viszonyítva: 2019-ben április 19–22. között valamivel több, mint 216,3 ezer 3,5 tonnásnál nagyobb össztömegű tehergépjármű áthaladását regisztrálták a NÚSZ kamerái, 2020. április 10–13. között viszont már csaknem 231,4 ezret. Az emelkedés azonban inkább a külföldi szállítmányozásnak tudható be, amely a gyorsforgalmi utakon ugrott meg. A hazai ezeken és a főútvonalakon is csökkent valamelyest.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

núsz húsvét 2019 2020 tehergorgalom személyszállítás forgalom
Kapcsolódó cikkek