Logisztika

Közel kétmillióba fájt hanyagsága a notórius bliccelőnek

Bár az utasok döntő többsége becsületesen, a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, sajnos még mindig vannak olyanok, akik feleslegesen, milliós pótdíjtartozásokat halmoznak fel – írja közleményében a BKK. Felhívják a figyelmet, hogy nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, pótdíjazás esetén egyértelműen az a legjobb választás, ha az utas halogatás helyett minél előbb befizeti a kiszabott pótdíjat. Összegyűjtötték a 2019-es év legnagyobb, már teljesített pótdíjösszegeit.

A Budapesti Közlekedési Központ még 2015-ben döntött úgy, hogy felülvizsgálja a korábbi évtizedek pótdíjazási gyakorlatát és szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben. Ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tette a pótdíjtartozási eljárásokat is. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően

évente több tízezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indít a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül veszik igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat.

Felesleges, milliós pótdíjtartozások

A fővárosban közlekedők döntő többsége becsületesen megvásárolja az utazáshoz szükséges jegyeket. Ugyanakkor minden évben vannak olyanok, akik nem csupán jegy, vagy bérlet nélkül utaznak, hanem figyelmen kívül hagyják a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is.

A BKK összeállította az elmúlt év legnagyobb pótdíjbefizetéseinek listáját. A felsorolt összegek nem csupán fizetési elvárások, hanem már konkrét, teljesített befizetések. Ezek többségét jogi eljárásokat követően fizették be a pótdíjazott utasok.

TOP10 egyösszegű, ténylegesen befolyt pótdíjbefizetések 2019-ben:

  • 1 915 388 forint
  • 1 635 135 forint
  • 1 030 250 forint
  • 948 735 forint
  • 930 889 forint
  • 920 351 forint
  • 858 109 forint
  • 850 691 forint
  • 824 801 forint
  • 794 142 forint
  • Fotó: BKK

    A negatív rekordert összesen 48-szor pótdíjazták a BKK járatain, akivel szemben a befizetések elmulasztása miatt 8 végrehajtási eljárás indult.

    A kiszabott pótdíjak befizetésével töredékére lehetett volna csökkenteni a notórius bliccelő kiadásait, és a pótdíjazással járó adminisztrációt.

    A pótdíjak gyors befizetése a legjobb megoldás

    Nem csak a közlekedési társaságoknak, hanem az utasnak is az az érdeke, hogy minél előbb rendezve legyen a kiszabott pótdíj. Bár a 8 ezer vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre soknak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést. A szigorított követeléskezelési módszerek miatt a pótdíjazott utasok egyértelműen akkor döntenek a legjobban, ha minél hamarabb rendezik a jegyellenőrök által kiállított sárga csekket.

    Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, ugyanis a BKK ha kell, bíróságra viszi az ügyeket.

    Az eddigi pótdíjazási polgári pereket több mint 90 százalékában a BKK nyerte, ezekben az esetekben törvény szerint a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul.

    A BKK ugyanakkor továbbra is igyekszik ügyfélbarát módon eljárni a pótdíjbefizetésekkel kapcsolatban, ezért lehetőséget biztosít a csekkes befizetésen kívül, az összeg banki átutalására, illetve a számlavezető bankfiókokban történő befizetésre. Ennek keretében fizetési emlékeztetőket küld ki, akár több havi részletfizetést is biztosít a pótdíjazottak számára, továbbá szeretné a közeljövőben lehetővé tenni a helyszíni pótdíjazáskor a bankkártyás fizetés.

    pótdíj bliccelés BKK
    Kapcsolódó cikkek