Logisztika

Hamarosan indul a Zöld Busz Program első pályázata

A 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírásban a városi elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére lehet támogatást kérni.

A magyar kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Program keretében tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését.

A ma megjelent első, 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírásban a városi elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére lehet támogatást igényelni

– mondta el Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A pályázat keretében

a 25 ezernél nagyobb népességszámú városokban a helyi személyszállítási közfeladatokat ellátó

használt, korszerűtlen, rossz környezetvédelmi besorolású autóbuszok cseréjére nyílik lehetőség. A rossz károsanyag- és széndioxid-kibocsátási jellemzőkkel rendelkező járművek helyett elektromos meghajtású autóbuszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez és továbbfejlesztéséhez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a városok és közszolgáltatók.

Fotó: Scania/Peggy Bergman

A mostani kiírásban a 2020-2021. évi forrásokat összevonva 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére.

Kaderják Péter úgy látja, hogy az első két évre szánt keret 40-50 darab elektromos autóbusz beszerzéséhez és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítéséhez elegendő támogatást nyújthat. A Zöld Busz Program további célja hozzájárulni ahhoz, hogy a forgalomba álló autóbuszok minél magasabb hazai hozzáadott értékkel rendelkezzenek. A pályázati felhívás közvetett módon elősegítheti a versenyképes szereplők piaci helyzetének javulását is.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. január 4-től a támogatási keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2021. február 4-ig folyamatosan lesz lehetőség. A pályázati felhívás és mellékletei a Zöld Busz Program hivatalos weboldalán érhetők el.

közlekedés Zöld Busz Program klímavédelem
Kapcsolódó cikkek