Logisztika

Vitézy Dávid: harmincnégy új alacsonypadlós busz érkezik Budapestre

Összesen harmincnégy darab új, alacsonypadlós, Euro 6 környezetvédelmi besorolású Mercedes Conecto autóbusz érkezik Budapestre.

Összesen harmincnégy darab új, alacsonypadlós és Euro 6 környezetvédelmi besorolású Mercedes autóbusz érkezik Budapestre, amelyek közül első darabokat a mai napon adták át – írja Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ(BFK) vezérigazgatója a Facebookon.

A buszok 3,26 milliárd forintba kerültek, beszerzésüket 100 százalékban a Kormány a 2021. évi központi költségvetésből finanszírozta a BKV Zrt. számára.

A buszbeszerzéssel folytatódik a fővárosi közösségi közlekedési járműpark megújítása a Kormány és a Főváros együttműködésében, de tudjuk jól, feladat maradt még bőven e téren – fűzte hozzá Vitézy Dávid.

A beszerzéssel összesen 17 db új szóló és 17 db új csuklós Mercedes-Benz Conecto, és Conecto G típusú, 100 százalékban alacsonypadlós, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízel motorral szerelt, klimatizált, korszerű az esélyegyenlőségi elvárásoknak is megfelelő, világoskék városi autóbusz áll forgalomba Budapesten.

A csuklósok idén év végéig, a szóló flotta pedig 2021 első negyedévében áll forgalomba.

Fotó: Vitézy Dávid/Facebook

A típus megegyezik azzal a 30 darab autóbusszal, melyeket egy hónapja adtunk át a Volánbusz Zrt. számára a péceli, gyáli, szigetszentmiklósi kék buszos agglomerációs járatok számára.

A buszpark frissítésével folytatódik a budapesti közösségi közlekedési járműpark megújítása.

A budapesti közösségi közlekedési járműpark megújítását 2012-ben az új busztenderek kiírásával kezdődött, azóta kormányzati és európai uniós támogatással összesen 1052 db új metró, alacsonypadlós villamos, autóbusz, troli érkezett a BKK vonalaira, valamint a MÁV beszerzésében számos elővárosi motorvonat állt és áll forgalomba Budapest környékén – írja Vitézy.

Jelenleg is gyártás alatt állnak még 100 százalékban kormányzati és uniós támogatás felhasználásával a BKK számára további új CAF villamosok és a MÁV hálózatára érkező Stadler KISS emeletes motorvonatok, az elmúlt évtizedek legjelentősebb járműbeszerzéseként pedig folyamatban van a H5-ös szentendrei, H6-os ráckevei és H7-es csepeli hév-vonalak járműparkjának teljes cseréjére irányuló tender is – fűzte hozzá a BFK vezére.

elektromos Budapesti Fejlesztési Központ autóbusz alacsonypadlós Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Vitézy Dávid
Kapcsolódó cikkek