Logisztika

A reptér készül a vírusútlevélre

A Budapest Airport hónapok óta készül arra, hogy az oltási igazolványok bevezetésével kapcsolatban várható új szabályozásnak mielőbb megfeleljen.

Az oltási igazolványok összehangolása alapvetően légitársasági feladatot jelent majd, amennyiben erről döntés születik. Ugyanakkor a Budapest Airport folyamatosan figyelemmel követi a világ repülőtereinek jó gyakorlatait, és már hónapokkal korábban megkezdte a felkészülést annak érdekében, hogy a hatóságok és az egyes országok kormányzata által hozott szabályozásokat a lehető leghamarabb implementálni tudja a repülőtéren, valamint a légitársaságokat és földi kiszolgáló partnereket támogassa a szükséges helyszínnel, digitális infrastruktúrával a globális gyakorlatoknak megfelelően – válaszolt a Világgazdaságnak a társaság.

Lapunk arról érdeklődött, hogy a légitársaságok által várhatóan március 1-jétől az utazás feltételéül szabott oltási igazolvány (a köznyelvben vírusútlevél) bevezetése hogyan érinti a repülőtér üzemeltetőjének feladatait.

A társaság hangsúlyozta, hogy amennyiben a hatósági szabályozások új fejlesztéseket követelnek meg, akkor a Budapest Airport –ahogyan eddig is – az új szabályoknak is haladéktalanul eleget tesz,

garantálva a kiszámítható, járványügyi szempontból is biztonságos utazást.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A repülőtér-üzemeltető közölte még, hogy folyamatosan fenntartja a repülőtéri fertőtlenítő takarítást, a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyeztek ki. A helyszínen, ahol szükséges, a Budapest Airport kollégái koordinálják a sorban állást, elősegítve a megfelelő távolság megtartását.

A személyzet számára kötelező a maszk viselése, és ahol ez megoldható volt, a Budapest Airport térelválasztó plexit telepített a személyzet és az utasok közé.

A terminálokon rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről.

Az utasok számára a Budapest Airport az épület minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyezett ki, és automata poggyászfeladó és utasfelvételi kioszkok segítségével lehetőséget biztosít az utasok számára a poggyászok önálló, emberi interakciótól mentes feladására, illetve az utasfelvétel (check-in) elvégzésére.

Decemberben pedig bárki által igénybe vehető koronavírus tesztközpont nyílt a budapesti repülőtér 2B Terminál érkezési szintjén. A szolgáltatás különösen nagy segítséget jelenthet az érkező, de akár az induló utasok számára is. A szűrőállomáson PCR vagy antigén gyorsteszt elvégzésére is van lehetőség.

Immár két nemzetközi akkreditáció is bizonyítja, hogy a Budapest Airport a hazai és nemzetközi hatóságokkal közösen, a protokolloknak megfelelően biztosítja a nemzetközi ajánlások betartását, minimalizálva ezzel a fertőzés kockázatát

– emelték még ki a válaszban.

Budapest Airport vírusútlevél
Kapcsolódó cikkek