Logisztika

Kiszabadult a Szuezi-csatornát elzáró teherhajó

Egyenesbe állt a több százezer tonnás hajó, és eltávolodott a parttól.

Kiszabadult hétfőn reggel a Szuezi-csatornát egy hét óta elzáró teherhajó – közölte a Inchape Shipping hajózási szolgáltató cég.

A hajók mozgását figyelő Vesselfinder és myshiptacking honlapok is megerősítették, hogy a 400 méter hosszú Ever Given hajó több mint 200 ezer tonnás fara megmozdult, valamennyire eltávolodott a parttól.

Fotó: MTI /AP / Szuezi-csatorna Hatóság

A Szuezi-csatorna Hatóság elnöke hozzátette, hogy még szükségesek bizonyos manőverek a hajó teljes kiszabadításához.

A konténerszállító motorját ezután sikerült beindítani. A hajót műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják.

A panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú konténerhajó erős szél hatására állt keresztbe egy héttel ezelőtt a csatorna egy szűk szakaszán, és beékelődött. Az Ever Given által okozott dugóban mintegy százötven teherhajó torlódott fel a Szuezi-csatornán; ezek összesen mintegy tízmillió hordó olajat szállíthatnak, azaz a világ nyersolajkészletének tíz százalékáért felelnek.

Óránként 120 milliárd forintos kár

A konténerszállító óriáshajó a becslések szerint napi 9,6 milliárd értékű árut tart fel, ezzel pedig óránként 400 millió dolláros, azaz 120 milliárd forintos veszteséget okozott a világgazdaságnak.

 

szuezi-csatorna Inchape Shipping
Kapcsolódó cikkek