Logisztika

Még tesztelik a 3-as metró klímáit

Két gyártó klímaprototípus-rendszerét teszteli a BKV a 3-as metrón.

Két gyártó klímaprototípus-rendszerét teszteli a BKV a 3-as metrón. A közlekedési vállalat szerint a kocsikat felújító orosz cég hozzájárult a beszereléshez. Majd csak akkor lehet kiírni a közbeszerzési eljárást, ha az üzemeltetési szempontból fontos összes információ összeáll. Azt nem tudni, hogy ez mikorra várható, mibe fog kerülni, és honnan lesz rá fedezet – írta a Magyar Nemzet.

A BKV tájékoztatása szerint

a kétféle klímarendszer működési elve között nincs különbség, a megvalósítás és a hosszabb távú üzemeltetés szempontjából viszont lehetnek eltérések.

A megkötött szerződés értelmében az orosz cégnek bármiféle változtatáshoz hozzá kell járulnia, különben elvész a kocsikra adott harminc év garancia. A Magyar Nemzet érdeklődésére a BKV tudatta, hogy a Metrovagonmas jóváhagyta az ideiglenes klímarendszerek felszerelését.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tavaly márciusban a városvezető úgy nyilatkozott: minden kocsit biztosan nem tudnak klímásra állítani, de a munkát el fogják kezdeni. Szavai szerint jó eséllyel már 2020-ban megindulhat a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálása – idézte fel a Magyar Nemzet.

A főpolgármester tavaly azt közölte, hogy a klímaberendezések beszerelése elsősorban nem anyagi kérdés, a forrás rendelkezésre áll a projektre.

A pénz tekintetében a kérdés csak az, hogy a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is pereskedünk

– írta Karácsony Gergely. A Magyar Nemzet érdeklődésére a BKV azt közölte, hogy az orosz gyártóval a kötbér miatt zajló per jelenleg első fokon folyamatban van.

Metro BKV
Kapcsolódó cikkek