Logisztika

Vitézy: Elkészült, és bejártuk az új Duna-hidat

Az új hídszerkezeten vezet majd át a Déli Körvasút harmadik vágánya idén tavasztól, az első vonat április végén haladhat majd át rajta.

Február végén elkészült a Déli összekötő vasúti Duna-híd új, harmadik hídszerkezete, ahol rövidesen megkezdődik a vágányok építése is – mondta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) Facebook-videójában Vitézy Dávid.

Fotó: NIF Facebook-oldala

Az új hídszerkezeten vezet majd át a Déli Körvasút harmadik vágánya idén tavasztól, az első vonat április végén haladhat majd át rajta.

Jövő év végéig pedig a meglévő két hidat is újra cserélik.

A fejlesztés részleteiről az új hídszerkezetet bejárva Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese számolt be.

Köszönöm mindenkinek, aki tervezőként, beruházóként, mérnökként, kivitelezésen dolgozóként ezen a csodálatos projekten dolgozik

- mondta Vitézy Dávid.

Fontos pillanat ez, hiszen 68 év óta először bővül a Dunán átívelő vasúti kapacitás a hídon, 2-ről 3 vágányosra bővítjük a körvasutat. Erre szükség is van: nem csak a legfontosabb transzeurópai korridor és dunai átkelési pont ez, hanem a budapesti elővárosi forgalomban is egyre nagyobb szerepet kap a jövőben a Déli Körvasút.

A Déli Körvasút fejlesztése lehetővé teszi, hogy óránként 8-10 elővárosi vonat járjon irányonként a hídon, így a vonatok például Székesfehérvártól Hatvanig, Tatabányától Monorig vagy a jövőben a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérig járhatnak, összekapcsolva nem csak a régiót, de megteremtve a Budapest elővárosai és külső kerületei között is a kapcsolatot – ehhez a Déli Körvasút beruházás nélkül ma a kapacitás és a Budapesten belüli új megállók is hiányoznának – mondta a BFK vezére.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. BFK Duna-híd Déli összekötő vasúti híd Vitézy Dávid
Kapcsolódó cikkek