Logisztika

15 milliós rekordbírságot kapott a Delta légitársaság egyik utasa

A férfi megpróbált bejutni a pilótafülkébe, és kétszer arcon vágta az egyik utaskísérőt is.

Az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Felügyelete (Federal Aviation Administration – FAA) rekordbírságot szabott ki a verekedő férfire, és három másik társára, akik vele együtt utaztak a Delta Honoluluból Seattle-be tartó, tavaly december 23-iki járatán – írja a CBS. Egy közülük többszöri felszólítás ellené sem volt hajlandó felvenni az arcmaszkját az utastérben, amiért várhatóan 9000 dollárt kell majd fizetnie.

Fotó: Robyn Beck / AFP

Az FAA legfeljebb 35 ezer dolláros bírságot kérhet egy-egy utasra, de ha a renitens több szabályt is megszegett, a büntetés halmozódhat. Mivel a verekedő férfi a már felsorolt vétségek mellett ráadásul az utaskísérők utasításainak sem tett eleget, ezért szabtak ki rá összesen 53 ezer dollár büntetést.

Az FAA zéró-toleranciát vezetett be az amerikai légijáratokon, amelyet be is próbál tartatni, főleg most, hogy az utazási kedv újra fellendülőben van az Egyesült Államokban. Tavaly az amerikai légijáratok forgalma 61 százalékot zuhant, de az elmúlt időszakban újra emelkedésnek indult. Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Felügyelete (Transportation Security Administration – TSA) például most szombaton több mint 1,8 millió utast világított át – többet, mint tavaly március óta bármikor. A felügyelet jelezte: az elmúlt két hónapban nem volt olyan nap, amikor ne haladta volna meg az egymilliót az átvilágított utasok száma egy napon belül az Egyesült Államokban, de a repterek forgalma még mindig nem érte el a járvány előtti mért adatok 70 százalékát.

légiközlekedés bírság TSA repülés FAA
Kapcsolódó cikkek