Logisztika

Meg akarják gátolni az engedélyekkel simliző fuvarozókat

A BiReg segíthet ebben.

Tovább kell fejleszteni a közúti árufuvarozók kötelező előzetes engedély-ellenőrzési rendszerét (BiReg) annak érdekében, hogy az elérje a célját, és valóban ki lehessen szűrni az engedélyekkel trükköző, Magyarországnak milliárdos károkat okozó EU-n kívüli külföldi fuvarozókat. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint a január 1-jén bevezetett rendszer kulcsszerepet játszik a magyar fuvarozói piac és a tisztességes verseny védelme terén, ugyanakkor a BiReg még el nem készült, logisztikai le- és felrakóhelyeket érintő részét úgy kell kialakítani, hogy azok hatékonyan segíthessék az ellenőrzést, a hatóságok pedig gyorsan fel tudjanak lépni a visszaélésekkel szemben.

Január 1-től működik a BiReg informatikai rendszer közúti fuvarozókat érintő része,

amelynek célja, hogy megakadályozza a nemzetközi engedélyekkel – úgynevezett bilaterális, illetve CEMT-engedéllyel – kapcsolatos visszaéléseket.

Fotó: Kallus György

Az területén az EU-n kívüli országok fuvarozói ugyanis kizárólag ilyen – egy adott ország viszonylatában éves szinten korlátozott számú – engedély alapján vállalhatnak fuvarfeladatot. Az engedélyekkel folyamatosak voltak a visszaélések az elmúlt években – egy-egy engedélyt akár több tízszer is felhasználtak a külföldi fuvarosok, akik a magyarok elől vették el a munkát, és adót sem fizettek Magyarországon. Egyes becslések szerint a magyarországi fuvarok 40-50 százalékát vitték el ilyen módon az EU-n kívüli országok fuvarozói, évi több milliárd forintos piaci és költségvetési veszteséget okozva ezzel.

A közlemény szerint ezért a szervezet rendkívül fontosan tartja a BiReg elindulását,

ugyanakkor úgy látja, hogy az akkor tudja elérni a célját, ha a rendszer jelenleg fejlesztés alatt álló – az árukat fogadó és útjára indító – magyarországi le- és felrakóhelyek számára készülő része a szakmai szempontok figyelembevételével készül el. Csak így lehet valóban hatékony a BiReg, amely mindeközben az érintett cégekre is csak elviselhető terheket ró majd.

 

 

logisztika CEMT-engedély háttéralgoritmus Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) bireg Európai Unió fuvarozás
Kapcsolódó cikkek