Elindult az első elektromos hajtású konténerszállító kamion tegnap a Metrans Kft. vasúti áruszállító társaság csepeli termináljáról, a jármű a Metrans csoport partnere, a Win Capital flottájába tartozik. Közleményében a Metrans azt írja, hogy az e-kamion maga nemében Magyarországon is az első. Használata a vasúti-közúti kombinált szállítás karbonsemleges formáját jelenti.

Az e-kamion prototípusát egy DAF XF Super Space Cab típusú járműből alakították ki az együtt 130 kilomgramm tömegű elektromotor és akkucsomagok beépítésével úgy, hogy az e-kamion össztömege nem változott. Hatótávolsága teljes terheltség mellett mintegy 200 kilométer, akkumulátora gyorstöltővel két óra alatt tölthető fel. 

Fotó: Kallus György/VG

Mivel a jármű indítása hanghatás nélkül történik, és nincs alapjárati motorhangja sem, indulás után is csak egy halk „trolihang” jelentkezik menetzajként.

A Metrans csoport a németországi Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) intermodális leányvállalata, több mint 10 országban van jelen. Magyarországon 2017-ben nyitotta meg az első, saját tulajdonú konténerterminálját Csepelen, a második alapkövét pedig tavaly rakta le Zalaegerszegen. Fő profilja a termináltól terminálig történő nemzetközi konténeres vasúti áruszállítás, de gyakran bevon közúti partnert is a háztól-házig történő szállításba. 

A vállalat a legmodernebb, energiatakarékos, elektromos és hibrid mozdonyokkal rendelkezik, konténertermináljain  elektromos konténerdarukat és rakodógépeket használ, vontatási energiaigényének nagy részét is zöldárammal biztosítja. 

Fennmaradó CO2-kibocsátását pedig nemzetközi emissziócsökkentő beruházásokkal hozza egyensúlyba.

Fotó: Kallus György/VG

A Win Capital Kft. vagyonkezeléssel foglalkozik, főként a logisztikai piacra fókuszál. Tevékenységének fő pilléreit az ingatlanfejlesztés és -bérbeadás is támogatja. Teljes portfóliója három vállalatot és közel 150 kamiont foglal magába. Eszközállományának értéke közel 12 millió euró.