A Waberer’s cégcsoport már két cseppfolyós földgázzal (LNG) üzemelő Volvo FH 460 nyerges vontatót használ, az egykori Volán Tefu arculatára dekorált függönyponyvás szerelvények tavaly augusztusban jelentek meg az utakon.

Pontosabban csak „alapvetően” LNG-üzeműek az üzemanyagot forgalmazó Arelgas Kft. magyarázata szerint, mert a jármű 13 literes, 460 lóerős, 2300 newtonméter legnagyobb nyomatékú gázmotorja dízelelven működik. Kettős üzemanyag-ellátó rendszere először csekély mennyiségű gázolajat fecskendez be, amely kompressziós gyújtással égni kezd, majd ez gyújtja meg az égéstérbe juttatott gázt.

Akár ezer kilométert is

A 44 tonna legnagyobb megengedett szerelvény-össztömegű, normál kapcsolási magasságú vontató hatótávolsága megközelíti az ezer kilométert. A szerelvény eddig a BILK és a nyugat-magyarországi Bük település között körfuvart teljesített, főként gyorsforgalmi utakon haladva, odafelé 24, visszafelé 8 tonna terheléssel. Futásteljesítménye havonta 7-8000 kilométer.
„Könnyű volt integrálni a flottánkba az LNG-hajtású vontatót, ugyanis nem kellett testre szabni az üzemeltetését, hiszen a tankolások időigénye, a jármű hatótávolsága és a hasznos teherbírása a dízelhajtású modellekéhez mérhető. Majdnem egy éve problémamentesen üzemel a gépjármű, és a tankolása is mindig zökkenőmentes az Arelgas dunaharaszti vagy szigetszentmiklósi LNG-töltőállomásán, ahol a kártyaterminál is kiválóan működik” – idézi az Arelgas közleménye  Dudola Tibort, a Waberer’s alternatív hajtású járművek beszerzéséért, flottába integrálásáért felelős projektmenedzserét. A szakember közlése szerint a jármű száz kilométerenként átlagosan 16,5 kilogramm gázt és 2,5 liter gázolajat fogyaszt, ami a fuvarkörülmények tükrében kedvezőnek mondható. Így a tavalyi üzemanyagárakkal számolva teljes birtoklási költsége (TCO) megközelíti a dízelmotorral hajtott megfelelőjét.

Kedvezmény is jár

Az Arelgas Kft. a Volvo Group Trucks magyarországi importőrével közösen népszerűsíti a technológiát. Azok a vállalkozások, amelyek az idén LNG-üzemű Volvót rendelnek, nemcsak hamarabb jutnak a járműhöz, de egy olyan kártyát is kapnak az Arelgastól, amellyel minden kilogramm üzemanyag után 12 centnyi kedvezmény jár. Ezzel három év alatt akár 15 ezer eurót is megtakaríthatnak.